Bevrijd jezelf van jouw afweermechanismen!

By september 1, 2020 Blog

Bevrijd jezelf van jouw afweermechanismen!

Ik ben net terug van een rondreis met Bollie, onze vintagecaravan. Echt heel fijn om even te ‘rechargen’ na de, toch wel, turbulente tijd die we hebben gehad. En dan heb ik het niet alleen over Corona, maar ook over de ‘bui’ waarin ik zat voordat ik op vakantie ging. Ik zat namelijk weer helemaal vast in een van mijn mechanismes, namelijk die van de perfectionist! Ik zat mezelf echt in de weg en draafde maar door.. Pfff, echt super vermoeiend! Ik was dus wel even toe aan een break.

Een oud afweermechanisme

Mijn hang naar perfectie, die zich onder andere uit in het niet kunnen stoppen voordat iets, in mijn ogen, helemaal goed is (wat dus niet snel het geval is, maar dat begrijp je waarschijnlijk al..) is een oud en mij inmiddels welbekend mechanisme. Dit afweermechanisme popt tegenwoordig alleen nog op als ik in een periode zit, waarbij ik iets spannend vind of even minder lekker in m’n vel zit. Maar er zijn ook tijden geweest, waarbij ik volledig geleefd werd door dit mechanisme.Ik heb er destijds zelfs onbewust mijn studiekeuze en werk op gebaseerd! Ik ben rechten gaan studeren en de advocatuur in gegaan, terwijl dit achteraf helemaal niet bij me paste. Want het beroep van advocaat past uitstekend in ‘the perfect picture’ natuurlijk!

Stilstaan en kijken naar wat eronder ligt

Inmiddels ben ik me er gelukkig bewust van als ik weer in dit oude patroon ‘verval’ en, hoewel dat soms echt wel moeite kost, kan ik me er eerder van losmaken, stilstaan en kijken naar dat wat ik met mijn gedrag probeer te maskeren, namelijk de onrust of het ongemak dat eronder ligt. Door afstand te creëren, te reflecteren en vooral te voelen wat er zich aandient, kom ik weer bij mezelf en kan ik me uiteindelijk weer ontspannen.

Controleur, pleaser of een criticus?

Iedereen maakt in meer of mindere mate, veelal onbewust, gebruik van afweermechanismen. Ze ontstaan in onze vroege jeugd en zorgen ervoor dat we liefde en erkenning krijgen en beschermen ons tegen de pijn van afwijzing. Ze dienen dus een belangrijk doel! Je kunt bv. ook als kind het mechanisme hebben ontwikkeld om alles onder controle te willen houden (de controleur), jezelf weg te cijferen en vooral anderen te behagen (de pleaser) of de schuld altijd bij jezelf te leggen (de criticus).

We were born to thrive not to survive!

Hoewel dergelijke mechanismen In onze jeugd dus een belangrijke rol spelen (ze beschermen ons als kwetsbaar kind), op latere leeftijd zitten ze ons eigenlijk alleen maar in de weg en zijn onze overlevingsmechanismen de oorzaak van een groot deel van ons lijden. Ze staan flow en innerlijke rust in de weg en kunnen uiteindelijk leiden tot een burn-out en ziekte.

Jezelf bevrijden van jouw oude verhaal

Het is voor jouw ontwikkeling dus belangrijk jouw beschermingsmechanismen te leren kennen en herkennen. Om vanaf een afstandje naar jezelf te leren kijken, te erkennen wat het mechanisme maskeert, te helen en er bewust voor te kiezen je niet meer te laten leiden door oude (kind-)pijn en ongemak.

Het Break Free Traject

In het Shine! halfjaarprogramma leer je, in een intieme veilige setting, hoe je jouw oude ‘verhaal’ achter je kunt laten en jezelf kunt bevrijden van belemmerende patronen, afweermechanismen en aangeleerde conditioneringen. Dit zorgt ervoor dat je steeds meer bij ‘jezelf’ komt, jouw geluk niet meer laat afhangen van externe factoren en jouw leven helemaal kunt inrichten naar hoe jij dat wilt en wat bij jou past!

Hier vind je reviews en alle informatie over het traject.

Ik ontmoet je heel graag!
Liefs Caroline ❤️

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Koekje erbij? Ook deze website bevat cookies. Door het bezoeken van deze site, stem je hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten