Zijn met wat er is

By mei 9, 2023 Blog

Zijn met wat er is

Door mindfulness te beoefenen leren we om te zijn met wat er is. Dit thema is de kern van het boeddhisme en van veel andere leren. Waar het om gaat is om alles te aanvaarden zoals het komt, zonder daarover te oordelen en zonder het te willen veranderen of er van weg te bewegen. Dus helemaal ervaren wat je ervaart, de mooie dingen, maar ook de minder mooie dingen. Voelen wat je werkelijk voelt, alle gevoelens, gedachten, maar ook fysieke sensatie er volledig laten zijn, zonder daar iets van weg te nemen of toe te voegen. Je bent dus helemaal ‘aanwezig’ zijn in het huidige moment en laat alles als het ware door je heen bewegen.

We zijn mentaal en fysiek geconditioneerd

Hoewel het best eenvoudig klinkt om gewoon aanwezig zijn bij alles wat zich aandient, blijkt dit in de praktijk echt super lastig te zijn. Dit komt, omdat we vaak al op jonge leeftijd allerlei overtuigingen en denkbeelden aanleren over:

-onszelf: dat we niet goed genoeg zijn, waardoor we aan allerlei voorwaarden moeten voldoen om dit te compenseren: hierdoor ontstaan coping-mechanismen. We ontwikkelen een controlesysteem om onszelf veilig te voelen (bv. de perfectionist, pleaser, controleur). Die veiligheid denken we onbewust te bereiken door de wereld naar ons hand te zetten: wat leidt tot het forceren van dingen en van onszelf. Dit zorgt er vaak voor dat we niet kunnen accepteren wat er zich aandient als dat niet aan deze ideeën voldoet.

-over de wereld: we leren dat de wereld een onveilige plek is en hebben vooropgezette ideeën over hoe het leven eruit zou moeten zien . We zijn in de maatschappij gericht op het bereiken van succes en geluk (de zgn. geluksmaatschappij).

Daarbij komt dat we ook van nature de neiging hebben (fight/flight-respons) om pijn te vermijden en negeren en hiervan weg te bewegen. We zijn dus zowel mentaal als fysiek geconditioneerd om alles wat pijnlijk of onprettig voelt, te zien als ongewenst of zelfs gevaarlijk, en we zijn gaan geloven dat de enige manier om ons fijn te voelen, gelukkig te zijn, het ontsnappen aan de pijn is.

Leren en transformeren door toelaten

Maar het tegendeel is waar. We kunnen dat wat we graag willen pas bereiken en ervaren, als we bereid zijn dat wat er is te aanvaarden en transformeren. Alles wat er langskomt bevat namelijk een boodschap voor ons. Zo hebben onze gevoelens en ook de signalen die ons lichaam afgeeft ons iets te vertellen. Het zijn signalen waarvan we kunnen leren. Zelfs de gebeurtenissen in ons leven kunnen ons signalen geven waardoor we kunnen weten of we ons op het voor ons juiste pad begeven en of we afwijken van onze koers, zodat we veranderingen kunnen aanbrengen. Maar dan moeten we wel luisteren. Als we de boodschappers wegduwen en negeren komt de boodschap niet aan en dan blijven de boodschappers net zo lang komen, tot ze gehoord worden. Dan blijven we steeds weer in hetzelfde cirkeltje ronddraaien.

Als we de ervaringen, gevoelens, gedachten toelaten en er laten zijn, dan kunnen ze door ons heen stromen, dan blijven dingen niet aan ons plakken, waardoor we ruimte creëren en transformeren. Dan komt de levensenergie in beweging en gaan dingen geïnspireerd, moeiteloos en vanuit flow.

Stappenplan zijn met wat er is

Zijn met wat er is, dus dingen toelaten en voelen is geen passief proces. Het gaat niet over het maar lijdzaam over je heen laten komen en het verdragen van dat wat je eigenlijk niet wilt ervaren. Dat is slachtofferschap, waarmee je geen leiding en verantwoordelijkheid neemt over je leven. Hoe je wel, op een constructieve manier, kunt toelaten lees je in het stappenplan hieronder.

STAP 1: NEEM DE ROL VAN WAARNEMER AAN

Sta stil en observeer, vanuit de rol van waarnemer, wat er zich aandient. Stel jezelf daarbij de volgende vragen: wat is mijn ervaring nu: wat voel, denk, doe ik?

STAP 2: BENOEM WAT JE ERVAART

Benoem in jezelf wat je ervaart, bv. ik ervaar onrust, weerstand, boosheid, verdriet, In plaats van: ik ben onrustig, boos. Hiermee de-identificeer je je met wat je ervaart.

STAP 3: BEWEEG ERNAARTOE

Maak contact met dat wat je ervaart, beweeg ernaartoe, zonder het weg te duwen of te willen veranderen. Kijk ernaar, blijf erbij. Doe dit met een vriendelijke, liefdevolle houding. Je kunt ook even je handen op je hart leggen. Doe dit totdat je voelt dat er weer meer ruimte ontstaat.

Leren toelaten vergt veel training, zie het als een proces en wees ook in het leerproces mild voor jezelf. Wees als een liefdevolle ouder waarvan het kind net leert fietsen. Die heeft geduld, ook als het niet meteen lukt. Oefening baart in dit geval zeker kunst!

Ik wens je veel voelen toe! ❤️

Liefs Caroline

—————————————————–

Wil jij meer over mindfulness weten en leren mediteren? Ik geef regelmatig, zowel online als live mindfulnesstraining. Heb je al meditatie-ervaring en vind je het fijn om in een groep te mediteren? Ik organiseer twee keer per maand een mindfulness practice avond in Amsterdam. Je bent van harte welkom!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties