Mijn masker van perfectionisme

By september 27, 2019 Blog

Mijn masker van perfectionisme

Durf jij kwetsbaar te zijn? Ik heb het zelf jarenlang moeilijk gevonden om mijn kwetsbaarheid te tonen. Hoewel ik voor de buitenwereld overkwam als een ‘open boek’ en een stoer wijf, hield ik heel goed schuil hoe ik me, diep van binnen, werkelijk voelde. Dat ik me eenzaam, minderwaardig en me vaak ‘niet goed genoeg’ voelde, verborg ik achter een groot masker. Een masker van perfectionisme!

De volle duizend procent

Alles moest altijd perfect zijn. Mijn uiterlijk, het werk wat ik deed, mijn huis… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ging niet voor de volle honderd, maar voor de volle duizend procent. Want, zo had ik mezelf, onbewust, wijsgemaakt, ‘als ik maar perfect ben, dan kan niemand me iets maken!’

Afweer tegen afwijzingspijn

Nu weet ik dat ik mijn perfectionisme een afweermechanisme was. Een manier om me te beschermen tegen afwijzingspijn. Onbewust ben ik altijd doodsbang geweest om afgewezen te worden. Afgewezen door de groep. Want.. au… wat doet dat vreselijk veel pijn!

De drijfveer achter alles

En zo kan het zijn dat het vermijden van ‘oude’ pijn, zonder dat je je daar bewust van bent, een grote rol in je leven kan spelen. Het is de drijfveer achter alles wat we doen. Veel van ons gedrag, waaronder please gedrag, maar ook compensatie-, vermijdings- en vluchtgedrag komt voort uit het feit dat we, koste wat het kost, afwijzing willen voorkomen! En ongemerkt leid je dan dus een leven dat gebaseerd is op angst, onjuiste drijfveren en niet bewuste keuzes. Zo werd ik bijvoorbeeld, door mijn hang naar perfectie, advocaat, terwijl dat beroep helemaal niet bij me past!

De weg naar zelfbevrijding

In de loop der jaren heb ik, door veel zelfontwikkeling, behoorlijk wat lagen ‘conditioneringen’ bij mezelf afgepeld en jeetje wat een bevrijding is dat zeg! En natuurlijk is de perfectioniste in mij er nog steeds. Ik kan haar alleen steeds sneller herkennen en kan haar, als ze de neiging heeft door te slaan, vertellen dat ze niet bang hoeft te zijn en veilig is, waardoor ze me niet langer uitput en belemmert in wat ik doe!

Wil jij ook de weg naar jezelf weer terugvinden? Ik help je daar graag bij! Binnenkort, start ik, met een kleine groep vrouwen, het Break Free Traject. Er zijn nog een paar plaatsen vrij.

Liefs Caroline ❤️

Dit ben ik, zonder maskers 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Koekje erbij? Ook deze website bevat cookies. Door het bezoeken van deze site, stem je hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten