Het Trigger Selfcare Stappenschema

By september 4, 2019 Blog

Constructief omgaan met triggers

Van de week hebben mijn partner Martijn en ik mijn 12-jarige dochter, Kate, weggebracht naar school om, samen met haar kersverse nieuwe brugklas, een week naar Schiermonnikoog te gaan.

Verlangen, angst en onzekerheid

Hoewel Kate aangaf dat ze niet echt gespannen was, voelde ik de spanning steeds hoger oplopen. Vooral toen we bij school aankwamen en een aantal meiden van haar klas elkaar opzochten en er groepjes gevormd werden, waar zij niet meteen onderdeel van uitmaakte.Ik voelde haar verlangen om erbij te horen en tegelijkertijd de angst en onzekerheid om toenadering te zoeken. Ik voelde haar ongemak. Ik zag haar voor mijn ogen veranderen van de opstandige puber die ze in de auto nog was, in een klein meisje dat zichzelf groothield om haar kwetsbaarheid te maskeren.

Alle alarmbellen gingen af!

En niet alleen bij Kate, maar ook bij mij gebeurde er van alles. Want jeetje wat werd ik getriggerd zeg! Ik stond onmiddellijk ‘on high alert’ en alle alarmbellen gingen af! Ik was onmiddellijk zelf weer die 12-jarige tijdens mijn Middelbareschooltijd. Een tijd die ik, doordat ik gepest werd, als behoorlijk eenzaam en onveilig heb ervaren. Het huilen stond me dan ook nader dan het lachen en ik wilde Kate dan ook het liefst vastpakken en snel weer mee naar huis nemen!

Van volwassen naar kind bewustzijn

Gelukkig ben ik me inmiddels bewust van mijn triggers en weet ik dat de emoties die ik hierdoor ervaar, in dit geval angst voor afwijzing, niets te maken heeft met het nu en de huidige situatie. Een trigger zorgt er namelijk voor dat je, in een ‘split second’, van je volwassen bewustzijn in je kind bewustzijn schiet, doordat een situatie, iets of iemand je onbewust doet herinneren aan een pijnlijke gebeurtenis die je al eerder hebt meegemaakt. Je voelt je dus letterlijk weer het gekwetste kind.

Geleefd door het verleden

Het risico bestaat dat, als je je hier niet bewust van bent, je op jouw triggers reageert en ernaar handelt alsof het gebeurtenissen zijn die in het huidige moment plaatsvinden. Dan word je dus onbewust geleefd door de ervaringen die je hebt opgedaan in jouw verleden. En hoe jammer is dat!

Zo krijg je de volwassen jij aan het roer!

Maar het goede nieuws is, dat je jezelf kunt trainen om je niet meer te laten leiden door jouw emoties. Het is echt mogelijk om los te komen van je oude ‘verhaal’. Hoe meer je jezelf bevrijdt van je verleden, hoe meer regie je krijgt over je eigen leven. En in plaats van het gekwetste kind, staat dan de volwassen jij aan het roer!

Het Trigger Selfcare Stappenschema

Het Trigger Selfcare Stappenschema helpt je hierbij! Door steeds als je getriggerd wordt de zes onderstaande stappen te volgen, ga je steeds meer leven vanuit je volwassen bewustzijn.

  1. Het begint allemaal met bewustzijn. Train jezelf erin om van een afstandje naar jouw emoties en jouw gedrag te kijken. Vanuit een helicopterview, zonder oordeel. Hoe je vanaf een afstandje naar jezelf kan leren kijken, vertel ik in deze Podcast, die gaat over loskomen van negatieve gedachten.
  2. Wees alert op overreacties en sterke, snel opkomende disproportionele emoties. Dat wil zeggen: emoties die te sterk zijn om in verhouding te staan tot de gebeurtenis die op dat moment plaatsvindt.
  3. Ga bij jezelf na op welk moment je precies getriggerd werd. Wat gebeurde er op het moment dat de emotie ontstond?
  4. Neem even de tijd om contact te maken met de emotie die door de trigger is opgewekt. Voel de plek in je lichaam waar je deze emotie voelt. Leg je handen op deze plek en voel met aandacht en met compassie voor jezelf, zonder hier een oordeel over te hebben. Blijf even bij dit gevoel, ook al lijkt dit soms moeilijk.
  5. Vraag jezelf af of en wanneer je dit gevoel eerder hebt ervaren.Wat hierbij kan helpen is jezelf voor te stellen als kind. Als er niet direct een situatie bij je opkomt, lukt het misschien wel om te herkennen dat je dit gevoel al eerder hebt ervaren, daargelaten in welke situatie dit was.
  6. Realiseer je tot slot dat wat je nu ervaart (de gebeurtenis en de emotie) losstaat van de eerdere gebeurtenis in je leven.Realiseer je, met inachtneming van het gekwetste kind-deel in jou, dat je inmiddels volwassen, niet meer afhankelijk bent, goed voor jezelf kan zorgen en je eigen keuzes kan maken. Het verleden heeft geen vat meer op het heden!

Bevrijd jezelf van het verleden!

Wil je hier meer over weten, hiermee werken en meer zelfinzicht en regie over je leven? In het Shine! halfjaar programma ga ik hier, naast de andere onderwerpen, dieper op in.

Ik ontmoet je graag!
Liefs Caroline ❤️

Ps. naar aanleiding van mijn schoolplein ‘trigger’ schreef ik een brief aan mijn dochter Kate. Als je deze brief wilt lezen klik dan hier.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Koekje erbij? Ook deze website bevat cookies. Door het bezoeken van deze site, stem je hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten