De kracht van het nu

By juli 11, 2023 Blog
de kracht van het nu

De kracht van het nu

“Een bedelaar zat al dertig jaar aan de kant van de weg. Op een dag kwam er een vreemdeling voorbij. ‘Hebt u wat geld voor me?’ vroeg de bedelaar, terwijl hij zijn honkbalpet ophield. ‘Ik kan je niets geven’ zei de vreemdeling, ‘maar zeg eens, waar zit je eigenlijk op?’. ‘Niets bijzonders’, zei de bedelaar, ‘het is gewoon een oude kist’. ‘Heb je er weleens in gekeken?’ vroeg de vreemdeling. ‘Nee’, zei de bedelaar, ‘waarom zou ik? Er zit niets in’. ‘Neem eens een kijkje’, zei de vreemdeling met enige nadruk. De bedelaar slaagde erin om de deksel open te wrikken. Hij was stomverbaasd, vol ongeloof en heel opgetogen toen hij zag dat de kist vol zat met goud.”

De schat in onszelf: onze essentie

Dit verhaal met een moraal vormt de inleiding van de klassieker ‘De kracht van het nu’ van Eckhart Tolle. Het is een metafoor voor wat er bij veel mensen plaatsvindt en het is mij ook zeker niet vreemd. Vaak zoeken we geluk, plezier, vrede, veiligheid, liefde en bevestiging buiten onszelf, in plaats van het in onszelf te vinden. We zijn ons er veelal niet van bewust dat we tot al deze eigenschappen toegang hebben.

Of zoals Tolle zegt: “we dragen een schat met ons mee, die al deze dingen omvat, maar ook oneindig veel groter is dan alles wat de wereld te bieden heeft.” Deze ‘schat’ is onze natuurlijke staat van zijn, het vormt onze essentie. Hij zegt hierover: ‘Het is een staat van verbondenheid met iets dat onmetelijk groot en onvernietigbaar is, iets dat in wezen jij is, en tegelijkertijd veel groter is dan jou. Het is niet met het verstand te begrijpen. ‘Je kunt het alleen maar kennen als het verstand zwijgt. Als je met je aandacht helemaal en heel intens gericht bent op het nu, dan kun je dit ‘zijn’ (lees: jouw essentie) voelen.’

Onderdeel van een hogere intelligentie

Prachtig omschreven vind je niet? Ik voel ook dat het helemaal waar is. Ik voel aan alles dat er een hogere intelligentie bestaat waar we allemaal een onderdeel van uitmaken. Als je alleen al naar de natuur kijkt en ziet hoe alles een functie heeft en met elkaar verbonden is, hoe ingenieus het leven in elkaar zit, dan kan je bijna niet anders concluderen dan dat. Wij maken deel uit van die hogere intelligentie. En soms, al is het vaak maar voor een kort moment, dan kun je dat even helemaal voelen en maak je daar contact mee. Als je bijvoorbeeld in de natuur bent of naar een mooie zonsondergang kijkt. Maar ook bij een gesprek wat je voert van hart tot hart, waarbij je je helemaal verbonden voelt met de persoon tegenover je.

De poort naar jouw essentie: het nu

Wat al deze momenten gemeen hebben is dat ze helemaal plaatsvinden in het nu, je ervaart intens het huidige moment en staat even buiten de tijd. Er zijn geen gedachten en er heerst rust en vrede. Dit maakt dat je je verbonden voelt met jezelf en met alles om je heen. Het mooie is dat je deze staat van ‘zijn’, jouw essentie, niet alleen in de toekomst kunt bereiken, maar dat dit altijd beschikbaar is in het huidige moment! Het gaat erom voorbij de analytische geest te komen en het huidige moment heel bewust te ervaren, zonder oordeel en zonder weerstand. En, hoewel dit misschien eenvoudig klinkt, blijkt volledig aanwezig zijn in het nu in de praktijk nog best heel moeilijk.

You cannot find yourself in the past or in the future. The only place where you can find yourself is in the Now -Eckhart Tolle

Geïnspireerd door het boek van Tolle noem ik een aantal elementen die daarbij blokkerend en bekrachtigend werken. Ook deel ik een praktische oefening, waardoor je leert om steeds meer in het nu aanwezig te zijn.

Bevrijd jezelf van je verstand

Een van de grootste blokkades om volledig in het nu aanwezig te kunnen zijn, vormt ons analytische brein, ons denken en dan met name de identificatie met onze gedachten. We zijn erin gaan geloven dat de overtuigingen (lees: gedachten) die we over onszelf en de wereld hebben ook echt de waarheid zijn, waardoor we afgescheiden zijn geraakt van onze essentie. Ons verstand is een hulpmiddel en is heel handig als we een bepaalde taak moeten verrichten. Maar als het denken dwangmatig wordt -wat merendeel van de tijd zo is- en we er geen controle over hebben, dan wordt het destructief. Dan gebruikt jouw verstand jou, in plaats van andersom.

Word een waarnemer

Om meer afstand te kunnen creëren tussen jouzelf en jouw gedachten, is het nodig om naar jouw gedachten te leren kijken, vanuit de rol van waarnemer (Lees ook mijn blog: word een waarnemer). Jouw gedachten zijn geen feiten, maar slechts verschijnselen van voorbijgaande aard, zoals bijvoorbeeld emoties. Je kunt jouw gedachten waarnemen, zonder je hiermee te identificeren! Loskomen van de inhoud van jouw gedachten werkt enorm bevrijdend en gaat gepaard met het besef dat de dingen die echt belangrijk zijn zoals liefde, vreugde en innerlijke rust uit iets voortkomen dat het verstand te boven gaat.

Beëindig de illusie van tijd

Onze geest vindt het erg lastig om in het nu aanwezig te zijn en is voortdurend bezig met ‘tijd’. Dat wil zeggen met het herbeleven van het verleden dan wel met het plannen van de toekomst. In het nu zijn betekent niet dat we het verleden of de toekomst moeten negeren. Het betekent wel dat we ons meer bewust mogen worden van hoe het verleden en de toekomst onze ervaring in het huidige moment beïnvloeden. Het is mogelijk om lessen te trekken uit het verleden, zonder erdoor gevangen te worden. Om plannen te maken voor de toekomst, zonder ons te verliezen in angst en zorgen.

Schakel tussen kloktijd en het nu

Tolle maakt een onderscheidt tussen zogenaamde kloktijd en psychologische tijd. Kloktijd is de objectieve tijd zoals die wordt gemeten met klokken en kalenders. Kloktijd helpt ons om praktische zaken te regelen, zoals het nakomen van afspraken, wat dus best handig is. Psychologische tijd is de manier waarop we ons verhouden tot tijd in onze geest. Dat wil zeggen het verlangen naar een betere toekomst of het vastklampen aan pijnlijke herinneringen uit het verleden.

Als we bezig zijn met psychologische tijd dan creëren we zorgen en stress en missen we volledig wat er in het nu gebeurt. Tolle adviseert om alleen kloktijd te gebruiken voor de praktische kant van het leven en om, zodra de taak is afgerond, terug te keren naar het huidige moment. Als je steeds weer bewust kiest voor het nu en jouw aandacht te richten op het huidige moment, dan verdwijnt de lineaire tijd en wordt je één met het moment.

Gebruik je zintuigen

In het nu leven betekent dat je elk moment ervaart zoals het zich aandient. In het nu zijn is dus een fysieke ervaring. Je ervaart dit moment via je zintuigen. Hoe bewuster je dus je zintuigen gebruikt, hoe meer je de kracht van het nu ervaart. Dus niet alleen kijken, maar ook echt zien. Door bewust te proeven, bewust een geur op te snuiven, door met aandacht te luisteren en door niet alleen aan te raken, maar ook te voelen. Omdat we snel verstrikt raken in de inhoud van onze gedachten raken we vaak uit de ervaring. Door je te focussen op jouw zintuigen kom je weer terug bij de ervaring in het huidige moment. Jouw zintuigen kunnen je dus steeds weer terugbrengen naar het nu.

Daily practice: oefening baart kunst

Bij de volgende praktische oefening gebruik je al je zintuigen. De oefening kan je helpen om jezelf te trainen om helemaal aanwezig te zijn. Kies een dagelijkse activiteit die je normaliter op de automatische piloot verricht. Dat kan bijvoorbeeld zijn: tandenpoetsen, douchen, koffie zetten, koken, lopen of fietsen, maar het kanook iets anders zijn. Wees je, bij het uitvoeren van deze activiteit, bewust van minimaal drie van de volgende aspecten:

• Wat hoor je?
• Wat zie je?
• Wat ruik je?
• Wat proef je?
• Wat denk je?
• Wat voel je?
• Hoe adem je?
• Hoe zit je erbij?
• Hoe voel je je?

Een dieper gevoel van zijn ervaren

Indien je jezelf bevrijdt van dwangmatig denken en jezelf open te stellen voor het nu verdiep je jouw bewustzijn. Je komt los van de identificatie met jouw gedachten en emoties, en ervaart, in plaats daarvan een dieper gevoel van ‘zijn’. In het nu kun je de rust ervaren die gepaard gaat met jouw natuurlijke staat van zijn en als je dat eenmaal ervaren hebt en voelt wat een rijkdom dat met zich meebrengt, dan wil je niet anders meer dan dat 🙂

Wil je ook leren ‘zijn’? Ik geef regelmatig mindfulnesstraining in Amsterdam en ook online. Klik hier voor meer informatie en de data.

Ik ontmoet je graag!

Lfs Caroline ❤️

—————————————————–
Wil jij meer van mindfulness weten en leren mediteren? Ik geef regelmatig mindfulnesstraining. Heb je al meditatie-ervaring en vind je het fijn om in een groep te mediteren? Ik organiseer twee keer per maand een mindfulness practice avond in Amsterdam. Je bent van harte welkom!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties