Bevrijd je van jouw innerlijke saboteur

By september 12, 2020 Blog

Bevrijd je van jouw innerlijke saboteur

Ik val even met de deur in huis door je een vraag te stellen. Wie is er de baas, jij of jouw lichaam? De meeste mensen aan wie ik deze vraag stel antwoorden hierop: ‘ik natuurlijk, mijn lichaam kan niet zelfstandig denken!’

Wie is er ‘in charge’?

Weet jij hoe je bijvoorbeeld dit soort keuzes maakt: ‘Neem ik wel of niet dat koekje of wijntje?  Ga ik wel of niet sporten? Blijf ik op de bank hangen of kom ik in actie?’ Het is best logisch om te denken, dat jij degene bent die bewust ‘in charge’ is bij het nemen van dit soort beslissingen.

Ons lichaam aan het roer

Maar, je voelt hem misschien al aankomen, niets is minder waar! Vaak doe of laat je iets zonder dat je daar met jouw bewuste brein opdracht toe hebt gegeven. We laten het merendeel van de tijd, zonder dat we hier bewust van zijn, ons gedrag bepalen door wat we fysiek ervaren in ons lichaam. Dit komt omdat we ons lichaam, in de loop der jaren, geconditioneerd hebben om zelfstandig te ‘denken’. Ons lichaam heeft als het ware het roer overgenomen van ons bewuste brein.

De kringloop van denken en voelen

Breintechnisch werkt het zo. Het brein is nogal conservatief en is erop gericht om neurale verbindingen te versterken en te behouden. Dat wil dus zeggen dat alles wat jij vaak denkt en waar jij in gelooft stevig, als neuraal netwerk, in jouw brein verankerd is. En aangezien emoties chemische stofjes zijn, die door jouw lichaam worden aangemaakt in reactie op onze gedachten, wil dat zeggen dat we ons doorgaans hetzelfde voelen. De kringloop van denken en voelen zorgt er dan voor dat je vervolgens weer nieuwe gedachten creëert overeenkomstig je gevoel, and so on.

Today I choose what’s good for me!

Als deze cyclus zich veelvuldig herhaalt – dit is doorgaans zo vaak als dat je oud bent – dan went jouw lichaam aan deze staat van ‘zijn’. Sterker nog, jouw lichaam raakt verslaafd aan de chemische stofjes (emoties) die worden aangemaakt. Het lichaam wil dit systeem, ofwel jouw staat van ‘zijn’, in stand houden en het doet er dan ook alles aan om meer van hetzelfde te creëren.

Nu ga ik  écht veranderen!

Als jij dus besluit: ‘nu ga ik écht beginnen met mediteren’, dan ziet jouw systeem dit helemaal niet zitten! Het wil namelijk helemaal niet veranderen en komt in opstand. Je voelt je dan ineens moe en denkt: ‘ah joh dat komt morgen wel, ik ben nu te moe.’ Of als je je bijvoorbeeld voorneemt gezonder te eten, dan denk je, als je je down of onrustig voelt: ‘dat ene koekje kan best, ik heb het verdiend’. Zie je dat je, in dit soort gevallen, geleefd wordt door jouw systeem? Jouw lichaam wilt namelijk alles bij het oude houden en wilt dezelfde chemische cocktail voelen als altijd!

Wenselijke programma’s aanleren

Ik vond het echt een enorme eyeopener om te weten dat mijn systeem (wat ik denk en hoe ik me voel) me vaak ‘saboteert’ en me op mijn plek wilt houden. Nu ik dit weet, ga ik hier heel anders mee om. Het is namelijk écht mogelijk jouw oude denk- en voelsysteem te deconditioneren en jezelf nieuwe, meer wenselijke programma’s aan te leren.

Kiezen voor wat goed is voor jou!

Wees dus iedere keer, als je merkt dat je in een van jouw sabotageprogramma’s terecht ben gekomen, alert en zeg tegen jezelf dat jij ‘in charge’ bent en niet jouw oude programma’s! Vergelijk het met het dresseren van een paard of het opvoeden van een hond. Iedere keer dat het iets doet wat jij niet wilt, roep je het tot de orde en laat je het weten: ik ben hier de baas, niet jij! Hoe vaker het je lukt om jouw onbewuste programma’s te overstijgen, hoe meer je bewust kunt kiezen voor dat wat écht goed is voor jou. En hoe fijn is dat! 🙂

Online Masterclass Master your Mind

In het online Masterclass Master your Mind programma leg ik je alles uit over de transformerende werking van het brein en vertel ik je bovendien hoe je jouw brein dusdanig kan trainen om de krachtige creator, die jij bent, te activeren! Ik deel praktische tips & tools die je dagelijks kunt toepassen, waardoor fundamentele verandering van (een deel van) jouw leven binnen handbereik komt.

Lfs Caroline

</sp
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Koekje erbij? Ook deze website bevat cookies. Door het bezoeken van deze site, stem je hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten