Zo ontwikkel je meer zelfcompassie

By september 25, 2017 Blog

Zo ontwikkel je meer zelfcompassie

Geschreven door Ester de Vos

Vorige week mocht ik weer yoga geven in Turkije. Een week in het paradijs op een prachtige zeilboot. We lagen weer in de mooiste baaitjes, zwommen in de turquoise zee, dansten bij volle maan, kregen geweldige maaltijden en deden yoga op de boot of aan land met de mooiste uitzichten…

Mensen zien veranderen

Niet alleen genoot ik zelf van de reis, maar vooral genoot ik van hoe de deelnemers genoten. In zo’n week zie ik de gezichten van mensen veranderen. Ze komen vanuit hun hoofd in hun lijf en vanuit daar in hun hart. En dat is precies waarom ik dit ben gaan doen ;- Een van de thema’s in zowel mijn reizen als mijn coaching is zelfcompassie. Zelfcompassie betekent dat je vriendelijk en begripvol bent tegenover je fouten en gebreken. In plaats van meedogenloos te oordelen en jezelf te bekritiseren. Net zoveel compassie hebben voor je dierbaren als voor jezelf. En dat valt vaak niet mee.

Groter geluksgevoel

‘Joh dat geeft toch niks, dat kan ons allemaal gebeuren’, ‘wees een beetje lief voor jezelf’ zeg je toch makkelijker tegen anderen als tegen jezelf. Terwijl het net zo belangrijk is dit tegen jezelf te zeggen. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dit. Zo toont onderzoek van Kirsten Neff onder andere aan dat meer zelfcompassie bijdraagt tot een groter geluksgevoel, meer zelfvertrouwen en minder stress. Ook maakt meer compassie met jezelf het makkelijker om verantwoordelijkheid te nemen voor gemaakte fouten.

Hoe zit het met mijn zelfcompassie?

Op zondag gaf ik mijn eerste les, wat was het fijn om weer buiten les te geven! Ik voelde me alleen ook moe en had lichte hoofdpijn. Grrr dacht ik, dat kan ik niet gebruiken. Ik hoor uiteraard in alles uit te stralen dat ik geheel ontspannen en zonder klachten ben, ik ben immers ‘het voorbeeld’. Ik kan dat! Je begrijpt het al, de compassie voor mezelf was even ver te zoeken. Ik was streng voor mezelf en maakte het hiermee niet beter. Sterker nog, ik probeerde het weg te duwen en ja, dan komt het net zo hard of harder nog, terug. Gelukkig herken ik dit tegenwoordig steeds sneller. Heb ik geleerd liever te zijn voor mezelf.

Omarmen in plaats van vechten

Voor mijn tweede les besloot ik dan ook om mij even terug te trekken en een ontspanningsoefening te doen met als thema compassie. En dat werkte. Ik stond mezelf toe dat het oké was, dat ik niet perfect ben en dat ook niet hoef te zijn. Dit maakte me zacht en je raadt het al… mijn hoofdpijn zakte langzaam weg. Omarmen in plaats van ertegen vechten, dat is waar het vaak om draait. Iets wat je ook terug kan vinden op je yogamat. Wanneer je bijvoorbeeld je stinkende best aan het doen bent om toch je teen te pakken of jezelf in een nog diepere draaiing te krijgen. Of je weer eens zit te balen van een van je minder mooie lichaamsdelen. Laat los, omarm je minder sterke kanten, en accepteer waar je nu bent.

Hoe meer compassie te hebben voor jezelf?

De les die ik vervolgens gaf was misschien wel mijn beste les (voor zover je in de yoga van ‘beste’ kunt spreken) van de week, af te lezen aan de mooie reacties van de deelnemers… Wellicht herken je jezelf in bovenstaande. Ben je ook regelmatig te streng voor jezelf. Of dat nu is omdat je een taak niet helemaal goed hebt uitgevoerd of omdat je merkt dat je snel geïrriteerd bent en misschien wel te hard hebt gewerkt de laatste tijd.

Vergeef jezelf

Misschien ga je binnenkort op vakantie of lees je dit op je vakantieadres. Het kan zijn dat wanneer je op vakantie bent, je niet direct kunt ontspannen. Je hebt hard gewerkt, je lichaam heeft misschien onder druk gestaan, wellicht is de overgang te groot. Kom je erachter dat je te hard hebt gewekt of dat je stress hebt ervaren? Word dan niet boos op jezelf, maar ‘vergeef’ jezelf en wees lief voor jezelf. Hoe je in de toekomst beter om wilt leren gaan met stress, kan je een later moment oppakken.

Andere tips voor zelfcompassie:

• Herken de strenge stem in jezelf: welke normen en waarden zitten hier achter? Hoe vaak veroordeel jij jezelf? En wat zeg je dan tegen jezelf?

• Maak regelmatig tijd voor jezelf: zoek een rustige plek, sluit je ogen en volg je ademhaling. Of als dit niet bij je past, maak een wandeling en richt dan je aandacht op je ademhaling.

• Voel je ergens pijn of spanning? Breng je aandacht naar de plek waar je pijn of spanning ervaart. Wat wil dit lichaamsdeel je misschien vertellen? Zodra je merkt dat je gaat vechten, adem diep in en adem diep uit…

• Reflecteer op jezelf door jezelf de volgende vragen af en toe te stellen; wat doe jij om jezelf te trakteren? Hoe vaak doe je dat? Is het effectief?

• Bedenk eventueel een lieve zin die je tegen jezelf kunt zeggen.

• Een yogaoefening die goed werkt hierbij is de bilstretch. Meestal voel je een stretch in de bil bij deze houding. Richt je aandacht juist op de spanning in plaats van er van weg te gaan:

Liefs Ester

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Koekje erbij? Ook deze website bevat cookies. Door het bezoeken van deze site, stem je hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten