Waar gaat het leven nou eigenlijk werkelijk om?

By oktober 2, 2017 Blog

Waar gaat leven nou eigenlijk werkelijk om?

Geschreven door Anke van Ommen

Waar gaat het werkelijk om in het leven? Maar laten we het vandaag eens niet al te groot pakken en het dicht bij huis houden, want waar gaat het werkelijk om? Om vandaag!

Dan wordt het leuk

Ja, laten we het eens over vandaag hebben. Gewoon, simpel. Alleen deze dag. Vandaag. Nu dus. Of de komende uren. Afhankelijk van wanneer je deze blog leest. Waarom? Waarom zeg ik dit? Waarom vind ik dit belangrijk? Omdat we zo geneigd zijn vooruit te leven. Te denken aan wat er allemaal nog moet gebeuren. Wat je allemaal nog moet doen. Maar ook aan de leuke dingen, de uitjes, die allemaal nog in het verschiet liggen. Zo van: dan gaat het gebeuren! Nog zoveel dagen, nog zoveel weken. En dan. Dan gaan we …. Wat het dan ook maar is. Dan gaan we dit of dat doen. Dan wordt het leuk! Dan wordt het bijzonder.

Nog een paar weken

En begrijp me niet verkeerd. Daar ben ik zelf ook nog vaak genoeg schuldig aan. Gisteren nog betrapte ik mezelf erop dat ik tegen mijn dochter zei: nog een paar weken. Dan gaan we met zijn tweetjes naar Terschelling. Zo van, dat is leuk! Daar moet je blij om zijn! Daar moet je nu al heel veel zin in hebben. Al over dromen. Nu al beginnen met genieten.

Tijd is relatief

Maar het kind is 5! Weet zij veel hoe lang een paar weken duren. Geen idee. Wat haar betreft is het morgen of volgend jaar. Weer een mooie herinnering dat tijd ook weer zo’n relatief begrip is. En een onbelangrijk begrip! Het maakt niet uit! Wanneer je wat dan ook gaat doen. Uiteindelijk gaat het maar om één ding. En dat is vandaag. Of, nog specifieker gezegd, om het nu.

Dan, dan, dan..

Jaren geleden betrapte ik mezelf daar ook al op. Dat ik ‘vooruit’ aan het leven was. Op de middelbare school was het volgens mij. Dat ik het druk had. Met al die dingen waar je als puber druk mee kan zijn. Huiswerk, leren, baantje, hobby’s. Dat soort dingen. En dat ik gedachten had als: nog even dan…. Nog een paar weken dan…. Als dit achter de rug is dan….

Constant in de toekomst

Vooruit leven dus! Constant met je gedachten bij de toekomst. Bij wat er allemaal moet gebeuren. Maar vooral ook bij dat moment dat alles ‘goed’ zou zijn. Dat moment dat alles eindelijk op zijn plek zou vallen. En alles (het leven, de wereld) eindelijk zou zijn zoals ik het zou willen. Alleen, en dat is heel schokkend, ik weet het.

Het komt er nooit

Dat moment komt er nooit! Het moment dat jij denkt dat alles op zijn plek zal vallen. Dat al het gedoe eindelijk achter de rug is. Je het eindelijk goed voor elkaar zal hebben. Het eindelijk is zoals je wilt dat het is. Dat moment komt er nooit, want wanneer jij dacht dat dit moment er zou zijn, gebeuren er onderweg wel waar andere dingen waardoor ‘het’ moment weer verder bij je vandaan gaat.

Ooit

En zo ben je altijd onderweg. Naar dat moment in de toekomst waar de dingen zijn zoals je zou willen dat ze zouden zijn. Vooruit aan het leven. In je hoofd. En hoewel ik als puber al in de gaten had dat dit niet was zoals het zou moeten zijn. Dat de tijd me door de vingers glipte zonder dat ik plezier had. Zonder dat ik genoot van alles wat ik meemaakte. Wat er om me heen aan het gebeuren was. Omdat ik altijd maar druk was met wat er allemaal nog moest gebeuren. En me vast hield aan dat moment. Ooit..die stip aan de horizon. Dat licht aan het eind van de tunnel.

In het nu stappen

Heeft het me heel wat jaren gekost om dat los te laten. Om te stoppen met vooruit te leven. En het alleen bij vandaag te houden. In het nu te stappen. En nog is het soms wel eens lastig. Voor een planner en lijstjes freak als mezelf. Maar weet je wat het is? Het is niet dat je niet vooruit mag kijken, niet mag dromen, niet mag verlangen. Natuurlijk wel. Daar gaat het uiteindelijk om, want hoe moet je anders die uitkomst krijgen die je verlangt? Hoe moet je anders het leven creëren wat je werkelijk wilt? Als je niet met je aandacht naar de toekomst mag gaan en dromen over hoe je zou willen dat het mag zijn? Je moet weten wat je wilt, niet waar?

To-do lijstjes

Helemaal waar! Alleen waar ik het hier over heb, wat ik bedoel met vooruit leven, is niet zozeer dromen. Bezig zijn met wat het is dat je wilt. Verlangen naar wat het is dat je wilt. Nee. Dat bedoel ik niet. Want dat deed ik niet. En jij waarschijnlijk ook niet. Wat ik deed, en wat ik om me heen zie gebeuren is dit: ik was constant bezig met alles wat ik dacht dat ik moest doen om te krijgen wat ik wil. Bezig met alles wat er nog moest gebeuren. Mijn to- do lijstje en het afvinken. En alhoewel ik het type persoon ben dat best een kick krijg van een flink afgestreept to-do lijstje komt er nooit een einde aan.

Hoe dan wel?

Het ook niet waar het werkelijk om gaat! Je bent je namelijk aan het focussen op wat je moet doen in plaats van op wat je wilt. En wat levert dit op? Meer dingen die je moet doen in plaats van dat wat je werkelijk wilt! Dus, wat dan? Hoe dan wel? Hier komt ie: Focus je op wat het is dat je wilt. Verlang. Droom. Leef met je aandacht in het hier en nu. Geniet in het hier en nu. Heb plezier in het hier en nu. Hoe je omstandigheden ook zijn!

Neem actie!

Neem actie vanuit je gevoel. Actie op inspiratie die je omhoog voelt komen. Kansen die voorbij komen. Neem actie! En dan? Dan doe je waar het werkelijk om gaat. Vandaag!

-XX-
Anke

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Koekje erbij? Ook deze website bevat cookies. Door het bezoeken van deze site, stem je hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten