Nu val ik door de mand!

By mei 7, 2020 Blog

Nu val ik door de mand!

Heb jij weleens gehoord van het imposter-, ofwel het bedriegerssyndroom? Ik las er laatst weer een artikel over en herkende er veel van uit mijn verleden.

Wanneer word ik ontmaskerd?

Het imposter syndroom is geen medisch verschijnsel, maar een verzameling van persoonlijkheidstrekken. Mensen die last hebben van dit ‘syndroom’ leggen de lat genadeloos hoog en onderschatten hun eigen prestaties. Hoe goed ze de dingen ook doen, hoe getalenteerd ze ook zijn of hoeveel complimenten ze ook krijgen, ze zijn voortdurend bang om door de mand te vallen en ‘ontmaskerd’ te worden. Er is altijd dat kritische stemmetje in hun achterhoofd dat zegt: ‘wanneer ontdekken ze dat ik eigenlijk niets kan?’

Gevalletje chronische zelfonderschatting

Een gevalletje chronische zelfonderschatting dus. Ik herinner me bijvoorbeeld nog dat ik tijdens mijn afstuderen (inmiddels een eeuw geleden ;-)) samen met een medestudente mijn eindscriptie had geschreven. Toen we daar een acht voor kregen, een cijfer waar je best trots op mag zijn zou je denken, ging er alleen maar door mijn hoofd: ‘ja maar dat komt alleen, omdat ik het samen met haar heb geschreven, als ik het alleen had gedaan had ik nooit zo’n goed cijfer gehaald’ Ook in mijn latere loopbaan heb ik voortdurend aan mezelf getwijfeld en heb ik altijd geloofd dat mijn prestaties niets te maken hadden met mijn eigen capaciteiten, maar vooral een kwestie waren van toeval, geluk en externe omstandigheden.

Zelfbescherming tegen diepe onzekerheid

Inmiddels weet ik dat dit soort gedachten en gevoelens voortkomen uit een diepe onzekerheid en de kernovertuiging niet goed genoeg te zijn. Om te voorkomen dat we door de mand vallen en om vooral niet onze zelf-toegedichte waardeloosheid te hoeven voelen (want hoe pijnlijk is dat!) zetten we vervolgens (overigens geheel onbewust) verschillende beschermingsmechanismen in. Ik heb bijvoorbeeld altijd heel hard gewerkt om alles zo perfect mogelijk te doen, om vooral maar geen fouten te maken. Maar het kan ook de andere kant opslaan en ervoor zorgen dat je juist jouw lat te laag legt, uitdagingen uit de weg gaat, dingen gaat uitstellen en niets afmaakt. Want als je er niet aan begint, kan het ook niet tegenvallen natuurlijk!

We are born to be real, not to be perfect!

Je begrijpt waarschijnlijk wel dat deze beschermingsmechanismen op de lange termijn meer kwaad doen dan goed. Ze zorgen er namelijk voor dat het gevoel niet goed genoeg te zijn alleen maar sterker wordt. Je wordt gestrest, raakt ontmoedigd en gedemotiveerd en het kan uiteindelijk resulteren in een depressie of burn-out.

Haal jouw ware aard naar boven

Wat je kunt doen om het tij te keren? Op zelfonderzoek uitgaan! Daar kun je nu al mee beginnen door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • welke angst ben ik aan het afschermen?
  • Waar ben ik precies bang voor?
  • Wat is het ergste wat er zou kunnen gebeuren?

Want pas als je jouw diepste angst leert kennen en durft aan te kijken, dan pas kun je gaan realiseren dat die angst niet terecht is. Dan pas kun je jouw belemmerende gedachten waarnemen en herkennen, zonder ernaar te handelen en jezelf te downgraden. En dan pas komt jouw ware aard naar boven, kan je in het licht gaan staan en kun je eindelijk jouw prachtige talenten en mooie capaciteiten in jezelf gaan waarderen! En dat wens ik jou met heel mijn hart toe!

Liefs Caroline

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Koekje erbij? Ook deze website bevat cookies. Door het bezoeken van deze site, stem je hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten