Dé vraag bij hooggevoeligheid

By maart 30, 2018 Blog

Dé vraag bij hooggevoeligheid

Geschreven door Vanessa Vink

Ben jij een HSP-er (Hoog Sensitief Persoon), heel empatisch en/of heldervoelend en dus gevoelig voor stemmingen van anderen? Lees dan dit artikel, het kan je helpen op momenten dat je even niet meer begrijpt wat er loos is. Voordat ik verder ga, mag je best weten dat ik al die etiketten stom vind. Maar om je duidelijk te maken wie hier schrijft, vertel ik je even iets over mij zodat jíj snapt dat ik het snap.

Zeven soorten

Ik ben namelijk ook een HSP-er. Daarbij ben ik alle ‘helders’ zoals ik dat noem. Ik ben voornamelijk helderziend, heldervoelend en helderwetend en de andere zeven soorten ben ik ook. Welke dat allemaal zijn, staat in een ander artikel van mijn hand: blindstaren op helderziendheid

Intenser ervaren van prikkels

Vaak wordt gedacht dat die spirituele/intuïtieve kant gelijk is aan de hoogsensitieve kant, maar ik lees ‘toevallig’ net een artikel in ‘Het Parool’ waarin staat dat dat niet zo is. In dit artikel is ene Esther Bergsma geïnterviewd die een boek schreef over hoogsensitieve kinderen en HSP’ers begeleidt in haar eigen praktijk. Dit stond er in de krant: ‘Bergsma: “Het intenser ervaren van prikkels zou ook kunnen passen bij iemand met ADHD of autisme. Wat HSP’ers onderscheidt, is dat ze informatie uit hun omgeving diepgaand en zorgvuldig verwerken alvorens te handelen.”

‘Helders’ ontwikkelen

Die diepgaande verwerking is ook terug te zien op MRI-scans. Bij HSP’ers slaan meer gebieden in de hersenen aan dan bij niet-hoogsensitieven bij eenzelfde hoeveelheid informatie. “Een heersend beeld is dat hoogsensitiviteit iets spiritueels zou zijn, maar dat is het dus absoluut niet. Je kunt het verschil gewoon zien op zo’n hersenscan.” zegt Bergsma.’ Op zich kan ik mij trouwens best voorstellen dat hoogsensitieve mensen meer in staat zijn om hun ‘helders’ te ontwikkelen, dus dat het wel degelijk aan elkaar gelinkt is. Bij mij is dat in ieder geval zo.

Goed beschermd

Gelukkig heb ik zelf een ‘aan’- en ‘uit’-knop, zodat ik niet constant van alles van iedereen oppik. Daarbij ben ik goed beschermd op meerdere manieren, dus ik heb geen làst van al die hooggevoeligheid. Maar soms glipt er ook bij mij nog wat tussen de mazen van het net door. Als ik zomaar opeens iets oppikt waar ik wel last van heb, dan heb ik inmiddels de truc gevonden. Hoop dat jij er ook wat aan hebt.

Onbestemd gevoel

Soms overvalt mij dus een onbestemd gevoel wat ik niet kan plaatsen. Het allerbeste voorbeeld wat ik kan geven is dat ik opeens bang was voor vliegen als ik in een vliegtuig zat. Dat past helemaal niet bij mij vond ik en ik had er ook niet altijd in een vliegtuig last van. Ik dacht dat het kwam omdat we een keer turbulentie hadden gehad. “Maar dan zou ik toch steeds dat angstige gevoel moeten hebben?”: redeneerde ik. Grappig hoe je het zo voor anderen helder kan weten, maar hoe je voor jezelf soms een blinde vlek kan hebben.

Logisch als wat

Opeens wist ik het! Het was helemaal niet van mij! Meteen deed ik mijn oefeningen om de energie weer schoon te maken en warempel: angst weg!! In een vliegtuig zit je natuurlijk hutjemutje op elkaar en volledig in elkaars aura. Blijkbaar zat er iemand in dat vliegtuig die het vliegen angstig vond en ik pikte dat op. Emoties laten je echter vergeten waartoe je in staat bent… Nu was het opeens zo logisch als wat! Als hooggevoelig persoon kan je nu eenmaal dingen oppikken die niet van jou zijn, ondanks dat het voelt alsof dat wel zo is. Direct heb ik mijn gezin geïnstrueerd dat als ik weer zoiets onbestemds meemaak, dat ze aan mij moeten vragen: “Is het van jou?”.

Onderscheid maken

Dus: pik je een keer wat op en kan je het niet plaatsen? Creëer dan het onderscheid tussen jou en de anderen. Zoek een rustig moment en vraag jezelf: “Is dit van mij?”. Als het antwoord “ja” is: prima. Maar is het antwoord “nee” dan weet je dat je aan de slag mag!

Liefs,
Vanessa Vink

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Koekje erbij? Ook deze website bevat cookies. Door het bezoeken van deze site, stem je hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten