De kracht van een nee

By oktober 19, 2015 Blog

De kracht van een nee

Geschreven door Vanessa Leon

De afgelopen twee weken merk ik dat ik meer ben gaan begrijpen wat het is om goed voor mezelf te zorgen. Daarbij ben ik me ook bewuster geworden van mijn oude ‘please’ gedrag. Ik dacht dat ik niet zo een pleaser was maar dat bleek toch een blinde vlek in mij.

Meer zien…

Die prachtige bloedmaan van 28 september heeft zeker zijn uitwerking. Het voelt alsof er weer een stuk schild is afgepeld. Wat maakt dat ik mijn gedrag en patronen weer beter kan ontleden. En daar ben ik altijd zo blij mee. Nog meer zien, nog meer doorbreken. Het maakt het leven zoveel mooier en intenser zonder al die blokkades. Ja het is hard werken maar het is prachtig werk. Het is zorgen voor mezelf.

Grenzen stellen

Mijn grens… dat is nu duidelijk een thema en ik hoop jullie te inspireren via dit blogje. Kan jij goed nee zeggen? Voel jij jouw grens? Neem maar even de tijd om daar bij stil te staan. Ik dacht zelf dat ik enorm goed mijn grens kon aangeven maar nu blijkt dat ik daarin nog mocht groeien.

Even stilstaan

Per dag krijg je heel wat vragen, verzoeken en behoeftes van andere mensen naar je hoofd geslingerd. Van de kinderen, je collega’s, familie, vrienden en eigenlijk de hele maatschappij blijft van alles van je vragen. Wat doe jij? Reageer je meteen op een verzoek en ga je aan de slag? Of neem je even de tijd jezelf af te vragen: is dit goed voor mij? Geeft deze taak mij energie? Is dit verzoek ook mijn behoefte? Doe ik dit zodat iedereen mij aardig blijft vinden? Zeg ik ja omdat ik vind dat het zo hoort? En zo kun je jezelf nog veel meer vragen stellen om even stil te staan bij jouw eigen intentie. Ik denk zelf dat het heel belangrijk is deze stap nooit over te slaan. Je neemt tijd en ruimte voor jezelf en dat is heel gezond. Je zorgt dan goed voor jezelf.

Even wennen

Nu begrijp ik best dat het even wennen is dat je dan ineens op het punt komt dat je veel vaker nee zegt. Want dat past zo niet bij de overtuiging dat je een super aardig en empatisch persoon bent die altijd voor anderen klaar staat. Het voelt misschien zelfs enorm egoïstisch. Geef jezelf tijd dit te leren, het is niet zomaar iets. Het is best wel groots. Goed voor jezelf zorgen en minder pleasen voelt nieuw en vreemd aan en daar moet je aan wennen. Zeg soms ook maar even ja als al dat nee nog zoveel spanning geeft. Bouw het rustig op en werp die nee er net even wat vaker in dan de vorige week. Je komt er wel als je echt even de ruimte neemt jezelf af te vragen waarom je ja zegt.

De vraag

Even kort en krachtig:) Bij ieder verzoek die je krijgt van een persoon… zet de tijd even stil en vraag jezelf af: is dit goed voor mij? Zo ja, doen! Heel veel wensen zijn leuk voor jou en de ander en zo moet het zijn. Fijn voor iedereen.

You did it!

Goodluck dames! En ooh ja, wat ook nog een heerlijk afsluitmomentje voor jezelf is na een dag veel nee zeggen… Even een momentje met jezelf naar je favoriete muziek luisteren. Zeg maar gewoon even tegen je man en kinderen of wie dan ook: ik ga heel even een blokje om. En zet de heerlijkste muziek op je oren en vertel jezelf: yes you did it girl!

Liefs Vanessa

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Koekje erbij? Ook deze website bevat cookies. Door het bezoeken van deze site, stem je hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten