Voordelen van hoogbewust zijn

By november 6, 2017 Your Life

Voordelen van hoogbewust zijn

Geschreven door Maaike Kruijsen

Hoogbewust wil zeggen dat je met je hoogsensitiviteit in balans leeft. Het is hierbij van belang dat de negatieve ervaringen die je opgedaan hebt in het verleden een plek hebben gekregen. Anders is de kans groot dat jouw eigen proces je waarneming vertroebelt.

Een fundament

Je zult merken dat dit je rust en een fundament geeft om op verder te bouwen. Dit fundament is ook nodig om prikkels en omstandigheden niet langer jouw leven te laten bepalen zodat er meer ruimte ontstaat om de subtiele signalen waar te nemen. Je kunt dan beter zien wat er gebeurt. Je bent dan in hoge mate bewust.

Andere manier van waarnemen

Let wel: hoger is niet beter, je zou het een andere manier van waarnemen kunnen noemen die ook de verantwoordelijkheid van jou vraagt dat wat je waarneemt te dragen.

10 voordelen van hoogbewust zijn op een rijtje

1. Jouw empathie

De empathie van hoogsensitieve mensen is enorm. Waarschijnlijk ervaar je dit zelf als vanzelfsprekend, maar voor veel anderen is dat niet zo. Je invoelend vermogen in anderen, dieren en bepaalde situaties is vaak zo sterk dat het lijkt of jij degene bent die met dat probleem zit of die pijn hebt.

Je gaat als het ware even in de ervaring van de ander staan en hebt zo in een ogenblik in de gaten waar de knelpunten zitten of wat de essentie is. Mensen zullen zich snel begrepen voelen wanneer ze jou hun verhaal vertellen.

2. Je bent dienstbaar en zachtaardig

Je bent van nature dienstbaar en je bezit een zachtaardig karakter. Wanneer je weet waar je je dienstbaarheid kan inzetten ten gunste van de maatschappij zonder jezelf te verliezen is dit een prachtige kwaliteit. In een wereld waarin het individualisme hoogtij viert, wordt vaak het algemeen belang over het hoofd gezien. Het algemeen belang zorgt voor het welzijn van onze maatschappij en draagt daarmee indirect ook bij aan het welzijn van elk individu. Hoogsensitieve mensen zijn van nature al één met alle mensen om hen heen. Het leed van de ander is gelijk aan hun eigen leed (zonder het over te nemen) en wanneer zorg nodig is verleen je die als vanzelfsprekend.

Sommige mensen hebben weinig liefde in hun jeugd gekend of werden niet begrepen voor wie ze waren. Ter compensatie of in de hoop zo wel gezien te worden, zijn ze in hun verdere leven extra gaan zorgen voor anderen ten koste van zichzelf. Indien je jezelf hierin herkent, zorg dan eerst voor jezelf en je eigen basis zodat je echt kunt gaan geven vanuit jezelf wanneer jij dit kiest.

3. Je bent intuïtief krachtig

Je hebt een sterke intuïtie die je als een kompas de weg wijst. Je voelt feilloos aan bij wie je je open kunt stellen en je weet (onbewust) welke richting je met je leven op wilt. Wanneer je volledig op je eigen intuïtie vertrouwt, zal jouw weg zich als vanzelf ontvouwen en hoef je alleen maar te genieten van al het moois dat op je pad komt. Elk leven kent zo ook zijn uitdagingen, denk alleen al aan de leerpunten die we allemaal hebben.

Je intuïtie geeft je de kracht deze uitdagingen aan te gaan zonder dat het een continue strijd van overleven is. Wees je bewust dat elke uitdaging geschenken met zich meebrengt zolang jij jouw intuïtie en stroom van het leven volgt. Alles waar je tegenin werkt geeft strijd, want je werkt tegen je eigen levensstroom in!

4. Je bent verbonden met alles wat leeft

Het ging er bij dienstbaarheid al over, één zijn met alle mensen om je heen. Maar er is natuurlijk veel meer leven dan alleen mensen. Dieren en de natuur horen hier natuurlijk ook bij! Je verbondenheid met alles wat leeft brengt begrip, betrokkenheid en zachtheid daar waar nodig is.

Je gevoeligheid voor oorlog, geweld, ruzie of pesten komt ook hier vandaan want het is precies het tegenovergestelde van verbondenheid. Op een tegen natuurlijke manier proberen mensen op die manier een scheiding tussen henzelf en de ander te creëren. Maar dit is slechts een illusie want we zijn in de kern allemaal verbonden en jij bent je dat diep van binnen al bewust.

5. Je hebt contact met ‘iets’ wat niet zichtbaar is

Dit zie je vaak bij hoogsensitieve mensen onderling in de vorm van telephatie. Je hoeft een zin niet af te maken, geeft een reactie waardoor de ander zich begrepen voelt enzovoorts. Sommige hoogsensitieve mensen hebben een zesde zintuig, maar dit is geen kenmerk van hoogsensitiviteit of hoogbewust zijn. Veel hoogsensitieve mensen hebben wel een behoefte aan zingeving in hun leven. Dit kan zich uiten in de vorm van spiritualiteit, een kerk of op andere manieren.

6. Je leeft intens

Als je hoogbewust bent is je zenuwstelsel extra gevoelig en hierdoor ervaar je alles intenser. Je geniet dus extra van muziek, lekker eten, een fijne film, de schoonheid van de natuur, een goed gesprek…noem maar op! Wanneer je vooral last hebt van negatieve situaties of mensen, zorg dan dat je ruimte maakt om mensen te ontmoeten waar jij je prettig bij voelt en zoek plekken op waarvan je intens kunt genieten.

7. Je inspireert anderen

Is het je al opgevallen dat je een inspiratiebron voor je omgeving bent? Vast niet, want voor jou is er niks speciaals aan jezelf zijn. Het is je vast wèl opgevallen dat mensen soms makkelijk open over zichzelf praten of je om raad vragen. Je mate van bewustzijn geeft je ook een zekere uitstraling. Het trekt mensen aan en mensen zullen zich sneller vertrouwd bij je voelen. Zonder dat je het mensen vertelt zullen ze aanvoelen dat je hen accepteert voor wie ze zijn.

Hoe sensitiever, hoe sterker ze dit (vaak onbewust) zullen ervaren. En laat mensen die een leven leiden op een wijze die niet bij je past, vooral een inspiratiebron zijn om te kijken hoe jij het wél wilt. Je trekt er natuurlijk ook mensen mee aan die graag je energie willen zonder zelf in hun kracht tegaan staan, dit worden energievreters genoemd. Deze mensen zijn zich nog niet bewust van hun eigen innerlijke kracht enje energie aan hen weggeven helpt hen niet en schaadt jou zelf. Zorg datje voldoende in balans bent en leer technieken om deze mensen in je uitstraling weer terug naar henzelf te brengen.

8. Jouw bewustzijn geeft je kansen

Hoogsensitieve mensen voelen een innerlijke drang om zichzelf te ontwikkelen en hebben een sterk zelf reflecterend vermogen. Hierdoor ben je je vrij snel bewust van jezelf in allerlei situaties. In elke verandering is je bewustzijn over de situatie de eerste en grootste stap. Deze wordt al gauw gevolgd door een tweede stap, het kiezen wat je ermee wilt. Hoewel het soms lastig lijkt dat je je zoveel bewust bent, krijg je in feite elke keer weer een kans.

Een voorbeeld: “Je merkt dat je onzeker bent en liever op de achtergrond aanwezig bent. Hierdoor ben je geneigd jezelf al snel wat meer op de achtergrond te schuiven óf problemen van anderen op te lossen zodat je niet hoeft te laten zien wie jij bent en waar jouw grenzen liggen.”

Dat je dit opmerkt betekent dat je inzicht hebt in de situatie en in je eigen handelen daarin. Misschien hou je het nog een tijdje vol maar er komt vanzelf een keer een behoefte om dit anders aan te pakken of te leren meer zichtbaar te worden wanneer je merkt dat dit je teveel beperkt in je bewegingsvrijheid.

9. Je bent creatief!

Je fantasie en creativiteit zijn sterk ontwikkeld. Zintuiglijk neem je scherp waar en daarmee komen geuren, kleuren, vormen, sferen en emoties intenser binnen. Het grote voordeel daarvan is behalve intens leven zoals eerder beschreven, dat je al je observaties allerlei creatieve uitdrukkingsvormen kunt geven.

Van gedichten schrijven tot tekenen, van muziek maken tot creatief een team samenstellen, het styleren van woningen, fotograferen, dansen, noem maar op! Het zal van tijd tot tijd ook een welkome manier zijn om de wereld zoals jij hem ervaart (vaak anders dan anderen) uit te beelden. Het is ook een heerlijke uitlaatklep voor je emoties in periodes die extra heftig zijn.

10. Je bent authentiek

Alle bovenstaande eigenschappen maken je in essentie tot een authentiek mens. Leer van je leerpunten, laat los wat je niet meer dient en ga datgene doen waarvoor je hier bent: wees wie je bent!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Katja
Katja
7 jaren geleden

Dag Maaike . Vind jou teksten prachtig . Ik geniet elke dag van jou boodschappen. Succes Katja

Miranda
Miranda
6 jaren geleden

Hoi Maaike, dank je wel voor dit moois.