Loskomen van het zo-hoort-het-systeem

By februari 26, 2018 Your Life

Loskomen van het zo-hoort-het-systeem

Geschreven door Frederike Mewe

Als je wakker wordt, is er even een moment dat je nog niet weet wie je bent, waar je bent. Je bevindt je in niemandsland. Dat heerlijke gevoel van niks weten, niks hoeven. Het duurt maar even. Dan pats boem, ben je er weer. De realiteit slaat in. Je wordt echt wakker en je zit er meteen middenin. In de dag. In je rol. In je leven. Het programma neemt je over.

Automatisch

Het programma van het leven, geregisseerd door anderen. Anderen die iets van je willen, van je verwachten. Het programma geregisseerd door je ouders, de maatschappij, onze cultuur. Het programma waarin je zoveel moet zijn van jezelf. De liefdevolle moeder. De perfecte partner. De slimme medewerker. De succesvolle ondernemer. De leuke vriendin. De begripvolle collega. Het programma draait automatisch. Je ziet het gebeuren, maar je bent de afstandsbediening kwijt. Je zou wel eens wat anders willen zien, maar je weet niet hoe.

Mooi mechanisme

Ik vertel dit omdat dit is hoe het bij ons mensen vaak werkt. We hebben in ons leven zoveel automatische patronen ontwikkeld, dat we voor we het doorhebben op de automatische piloot een keuze maken die ons niet blij maakt. Die automatische patronen ontwikkelen we al heel vroeg in onze jeugd om ons te helpen overleven, ons te behoeden voor gevaar. Op zich een mooi mechanisme. Voor toen. Toen het nodig was. Maar nu hebben we die mechanismen vaak niet meer nodig en zitten ze ons vooral in de weg. Ze zorgen ervoor dat we ons laten leiden door de waan van alledag. Dat we vastzitten in wat ik noem het Zo-hoort-het-systeem. Ze beletten ons te doen wat we echt willen.

Niet zoals je zou willen

Wanneer merk je nou dat je last hebt van die patronen? Misschien herken je het wel. Als je op een gegeven moment niet meer happy bent met je baan, in je relatie, met de rollen die je vervult. Het lastig vindt je eigen keuzes te maken. Als je merkt dat je vaak chagrijnig bent, je het gevoel hebt te doen wat anderen van je verwachten en bang bent voor de mening van anderen als je je eigen pad volgt. Als je klachten krijgt als buikpijn, hoofdpijn, onrust, een gevoel van overspannenheid of bang bent dat je tegen een burn-out aan zit. Dan weet je dat je niet de dingen aan het doen bent die je zou willen. Dat je niet je eigen bewuste keuzes maakt.

Alle ballen hooghouden

Als je op de oude voet door blijft gaan, weet je dat je meer van hetzelfde krijgt: meer onrust, meer ontevredenheid, meer stress en meer onzekerheid. Als je nu bij jezelf denkt: ja dit herken ik, dan is het misschien een goed moment om de eerste stap te zetten om het anders te gaan doen. Toegeven dat je in een ratrace meedraait. Alle ballen hoog probeert te houden. Je laat leiden door anderen, is die eerste stap. Neem even de tijd om stil te staan.

Vraag jezelf eens af

Probeer voor jezelf na te gaan hoe het bij jou zit. De volgende vragen kunnen je helpen: Doe ik de dingen die ik wil doen? Of leef ik naar de maatstaven van anderen? Maak ik bewust mijn eigen keuzes? Of probeer ik anderen te pleasen? Hoe belangrijk is het dat er verandering in komt? Wat gebeurt er als ik zo doorga? En wat zou ik het anders willen? Wat wil ik?

Dichter bij jezelf komen

Het zijn misschien geen gemakkelijke vragen, maar wel belangrijke vragen. Ze zijn van levensbelang voor je als je op dit moment niet happy bent met hoe het nu gaat. Ze helpen je dichter bij jezelf te komen en betere keuzes te maken. Zodat de levensflow weer kan gaan stromen.

Liefs Frederike

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties