Is het wel waar wat ik denk?

By februari 6, 2017 Your Soul

Is het wel waar wat ik denk?

Geschreven door Josie Kneepkens

Hoewel ik bij tijd en wijlen kritiek en acties van anderen soms heel persoonlijk neem, weet ik wat mijn waarheid is; namelijk dat ik honderd procent verantwoordelijk ben voor mijn eigen staat van zijn. Niet de ander bepaalt hoe ik mij voel. Niet de ander of een situatie is de schuld hoe ik daarover denk. Dat lukt de ene keer beter dan de andere, maar bewust zijn van wat er aan de hand is helpt me daarbij.

Onderuit halen

Ik onderzocht bij mezelf wat er aan de hand is als zoiets op mijn pad komt en kwam tot de ontdekking dat mijn hoofd zinnetjes herhaalde als: “Het is ook nooit goed wat ik doe” of “Waarom word ik aangevallen? Wat heb ik gedaan dat deze persoon mij zo respectloos behandeld? Dingen gebeuren niet zomaar. Mensen doen dit expres om mij onderuit te halen”.

Onvoorwaardelijke liefde

Geleerd tijdens EFT training en Reiki om alles van mijn zijn te erkennen, accepteren en lief te hebben, ging ik hardop benoemen wat er aan de hand was. “Ook al trek ik mij deze acties en meningen van anderen persoonlijk aan, ik kies ervoor om helemaal van mezelf te houden, te eren en accepteren.” Ik besloot nog dieper te kijken en kwam erachter dat ik dit niet denk omdat ik een slecht mens ben of dom, maar omdat mij geleerd is om zo te denken. Het is een manier om mezelf in veiligheid te brengen, of beter gezegd; hoe ik DENK dat ik mezelf in veiligheid houd. Want het levert me eigenlijk heel veel pijn en verdriet op. Door hardop te benoemen wat ik doe, erken ik wat er in mij speelt en accepteer ik zelfs dit deel van mij. Het mag er zijn, zeg ik hiermee liefdevol, want dat is wat mij is geleerd.

Denken

Ik kwam erachter dat ik regelmatig “Hoe ik denk” zei. Het zijn dus gedachten die ik heb, waarin ik ben gaan geloven en me daarom rot voel. Maar ik kan ook andere gedachten kiezen! En heel bewust ging ik met technieken eerst de oude overtuigingen en twijfel die ten grondslag lagen aan die gedachten opschonen. Daarna stelde ik mezelf de vraag: “Is dit echt persoonlijk? Wat de ander ook doet, hij of zij dacht waarschijnlijk niet eens aan mij. Ze besloten dit niet te doen omdat ze denken dat dit is wat ik verdien. Het is niet zo dat ik ervoor zorg dat mensen slechte dingen met mij doen. Iedere twijfel die ze over mij hebben, zegt iets over hun eigen gebrek aan vertrouwen. Het zijn dingen in henzelf waarmee zij aan het worstelen zijn.

Eigen verantwoordelijkheid

Als het waar is dat ik verantwoordelijk ben voor mijn staat van zijn, dan zijn zij het voor die van hen. Dat wat iemand anders zegt, denkt of doet, zegt dus iets over hoe zij zich voelen. En zelfs al zouden mensen het wel persoonlijk bedoelen en vinden dat ik geen betere behandeling dan dit verdien. Ik heb geen controle over hun gedachten of acties, maar wel over die van mij en dus kies ik ervoor te weten dat ik beter verdien. Ik ben het waard om liefde en respect te ontvangen en ik kies ervoor mijzelf dat te geven en wel nu. Waarschijnlijk is het niet eens zo persoonlijk als ik denk dat het is. Ik sta daarom toe om dit los te laten. Ze zitten misschien wel heel erg vast in hun eigen dingen. Ik kies daarom voor vrede en liefde en ervaar daardoor een enorme vrijheid!

Trainen

Dit vergde wel enige training moet ik zeggen, want ik was het grootste deel van mijn leven gewend om die overtuigingen, twijfel en oordelen over mezelf te hebben. Soms zijn situaties zo heftig dat ik er weer heel bewust mee bezig ben omdat ze me in een ogenblik lijken te overspoelen en ik denk (let op daar is ie weer) dat ik er geen grip op heb. Op situaties en anderen heb ik dat inderdaad (gelukkig) ook niet, wel over mijn gedachten en keuze hoe daarmee om te gaan met daarin steeds de hamvraag: “Is het waar wat ik denk?” Makkelijk is het niet altijd, maar zelfs dat is een conditie die me is aangeleerd. Hoe zou mijn leven eruit hebben gezien als ouders, leraren, politici, reclame uitingen, filmquotes en liedjes me vanaf jongs af aan hadden geleerd dat het wel gemakkelijk is? 😉

PS Ik geef in artikelen weer wat ik meemaak tijdens de trainingen of eigen ervaring, wat ik waarneem en doorkrijg. Ik beweer niet dat wat ik de schrijf de ultieme wijsheid is. Ik moedig je aan ten allen tijden te voelen wat resoneert voor jou en dat jij je eigen wijsheid- en waarheid vindt. Diep van binnen.

Josie Kneepkens

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Koekje erbij? Ook deze website bevat cookies. Door het bezoeken van deze site, stem je hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten