De illusie van onvrijheid

By oktober 26, 2018 Your Soul

De illusie van onvrijheid

Ken je het gevoel opgesloten te zitten in jezelf, in je relatie, je gezin of je leven? Het gevoel onvrij te zijn? En hoe sterk is jouw verlangen naar vrijheid, naar zelf bepalen wat je doet, naar avontuur?

Een beklemmend gevoel

Dit onderwerp voelt wat als een taboe, maar ik weet inmiddels dat wat ik voel, ook door veel andere vrouwen gevoeld wordt, dus ik deel het toch maar. Ik ken dit beklemmende gevoel namelijk zelf heel goed en dit gevoel komt in een aantal situaties in alle hevigheid aan de oppervlakte.

Het gevoel geleefd te worden

Het kan voor mij soms behoorlijk verstikkend voelen als ik lange tijd onafgebroken met mijn gezin heb doorgebracht en ik het gevoel ervaar aan alle verwachtingen te ‘moeten’ voldoen en niet meer zelf te kunnen beslissen, maar ‘geleefd’ wordt. Dat gevoel kan zo hevig zijn, dat ik het liefst de deur achter me dichttrek en keihard wegren.

Een onder water gehouden bal

Maar ik ken dit ook vanuit mijn relatie. Ik zie nu dat ik mijn gevoel van ‘verstikking’ jarenlang op mijn partner heb geprojecteerd, waarbij ik hem op allerlei manieren verweet dat hij me in mijn vrijheid beperkte. Ik voelde me soms echt gekooid en de uitbarstingen die ik daarbij had voelde aan als een bal die te lang onder water gehouden is en ineens keihard naar boven komt.

Ik ben niet onvrij!

Tot voor kort begreep ik eigenlijk niet zo goed waar mijn angst om ingeperkt en beknot te worden vandaan kwam, aangezien zowel mijn partner (een betere partner dan Martijn kan ik me echt niet wensen!) als mijn huidige leven, daar echt geen enkele aanleiding voor geven. Tot opeens het muntje viel. Ik realiseerde me ineens dat mijn gevoel van onvrijheid alleen in mijn hoofd bestaat! Dit gevoel is niet gebaseerd op het nu, maar is een illusie! Ik ben helemaal niet onvrij en kan helemaal zelf bepalen wat ik wil.

Stamt uit het verleden

Hoe het komt dat ik deze illusie in stand heb gehouden? En ik denk dat dit voor veel vrouwen geldt. Omdat we dat gewend zijn. Het zit in onze DNA en is de erfenis van de afgelopen eeuwen, waarin we werkelijk onvrij waren. Het gevoel niet vrij te zijn stamt nog uit de periode dat we echt geen zeggenschap hadden over ons eigen leven.

Uit de illusie stappen

Maar de wereld waarin we nu leven is gelukkig voor veel van ons veranderd. Laten we ons dus langer niet gedragen als gekooide dieren, die als de deur van het hok wordt opengezet, gewoon blijven zitten, maar laten we uit de illusie van onvrijheid stappen!

Werkelijk vrij

Laten we ons realiseren en ook echt gaan voelen dat we werkelijk vrij zijn. Dat we de vrijheid hebben om onze eigen ruimte in te nemen. Dat we de vrijheid hebben om voor onze eigen behoeften uit te komen. Dat we vrij zijn om ons leven in te richten naar hoe wij het graag willen.

Jij bepaalt de koers

We zijn écht de kapitein op ons eigen schip, het enige wat we hoeven doen is ons dit te realiseren en het roer te pakken!

Heb jij je koers al bepaald?

Lfs Caroline ❤️

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Koekje erbij? Ook deze website bevat cookies. Door het bezoeken van deze site, stem je hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten