Creëren met je intuïtie in vier stappen

By mei 2, 2017 Your Soul

Creëren met je intuïtie in vier stappen

Geschreven door Joni Bais

Je intuïtie is niet iets wat je thuis laat als je naar je werk gaat. Sterker nog, je kunt je intuïtie juist heel goed gebruiken in een zakelijk context. Afgelopen jaren heb ik veel CEO’s van grote bedrijven gecoacht en geïnterviewd en steeds kwamen we erop uit dat veel beslissingen, hoe groot dan ook, gemaakt worden vanuit hun gevoel.

Dat stemmetje

Grote kansen en mogelijkheden in de markt werden aangevoeld, beslissingen tot het aannemen van personeel werden genomen met het hart en onjuistheden werden opgespoord met een gevoel van: hier klopt iets niet. Een van de geïnterviewden zei mij: “altijd de feiten controleren, maar vergeet ook nooit dat kleine stemmetje van binnen te checken”.

Wat is intuïtie?

Door die ervaringen ben ik intuïtie gaan zien als een soort soep bestaande uit verschillende ingrediënten. Ik zie het als volgt. Je intuïtie is een mix van je ervaringen uit het verleden, je observaties in het nu, je mindset, maar ook geloof ik dat er informatie tot je kan komen waarvan we nog niet kunnen verklaren hoe dat exact tot stand komt (neem bijvoorbeeld telepathie). Deze ingrediënten geven jou bepaalde informatie. Dat allemaal bij elkaar kan ervoor zorgen dat je ‘opeens’ een ingeving krijgt. Het lijkt een soort toeval: jeetje wat grappig dat ik precies aanvoel wat deze persoon nodig heeft, bijzonder dat ik precies kom met de creatieve oplossing waar deze klant op zit te wachten…

Dankbaar gebruik

In mijn werk als sprekerscoach maak ik dankbaar gebruik van mijn intuïtie om te komen tot creatieve oplossingen. Bijvoorbeeld bij het schrijven van een speech of een creatieve oplossing wanneer iemand compleet vastloopt in oude patronen die de vrijheid van spreken belemmeren. Ik zie het zo dat ik eerst een intuïtieve ingeving krijg en daaruit ontstaat vervolgens een creatieve oplossing.

Plan je intuïtie!

Aangezien ik een redelijk druk bestaan heb en niet altijd tijd heb om te wachten tot een ingeving, heb ik ooit eens besloten om mijn creativiteit te plannen. Voor mensen die een creatief vak hebben en daar de gehele dag mee bezig zijn, is dit wellicht herkenbaar. Voor mensen waar het creatieve proces niet voorop staat, kan het een uitdaging zijn om ‘out of the blue’ een origineel, creatief stuk te schrijven, gesprek te voeren of presentatie voor te bereiden. Want in welke baan heb je nu niet je creativiteit nodig? Ik geloof dat er geen enkele baan is, waar creativiteit niet te vinden is. Er wordt overal wel een beroep gedaan op ons creatieve vermogen om oplossingen te bedenken. En maar goed ook, want creëren houdt ons levend… Ik volg altijd de volgende stappen.

Creëren met je intuïtie in vier stappen

Stap 1: geef een opdrachten aan jouw onderbewuste
Waar ik met name gebruik van maak is het geven van opdrachten aan mijn onderbewuste. Voorbeeld: Ik heb een gesprek gehad met een klant en een week later moet er een concept liggen voor een training. Het belangrijkste is dan dat ik een aantal dagen later een moment kies om het concept uit te werken. Stel dat is drie dagen later, dan zorg ik ervoor dat ik er tot die tijd niet meer aan denk. Ik geef mijn onderbewuste de opdracht om er mee bezig te zijn die komende dagen: het idee te laten rijpen. Voorbeeld: Donderdag wil ik de inspiratie ontvangen voor een waanzinnige blog die ik ga schijven. Deze stap is redelijk eng, omdat je het echt moet loslaten. Maar door het los te laten, komt er echt ruimte voor nieuwe ideeën. Daarnaast is het ook heel goed als er een aantal ‘slaapmomenten’ tussen zitten. In deze rustperiode verwerken we de informatie die we tot ons hebben gekregen en kunnen we nieuwe verbindingen maken. We zeggen niet voor niets… slaap er nog eens een nachtje over.

Stap 2: visualiseer het eindresultaat
Stap twee is dat ik het moment visualiseer waarop de ideeën binnenkomen. Ik maak een filmpje in mijn hoofd waar ik mezelf zie zitten en heel blij ben met de inspiratie. In dat filmpje zie ik mezelf alle ideeën als een gek in mijn computer knallen. Ik zie de plek voor me, maar met name het gevoel wat ik dan ga hebben. Ik stel mezelf de vraag welke gevoelens ik in mijn lijf heb als ik mij zo creatief voel en een briljant idee in mijn hoofd krijg. Dit gevoel verdubbel ik en voeg ik toe aan het filmpje.

Stap 3: fake it till you become it
Stap 3 is de voorbereiding voor het creatieve moment. Ik zorg dan dat ik een halfuurtje van tevoren iets doe wat niet teveel energie kost: even lunchen, afwassen, ommetje maken, stofzuigen etc. In deze fase ben ik er ook dan van overtuigd wat voor een briljante ideeën er straks weer binnenkomen… Nu ben ik daar inmiddels inderdaad van overtuigd, omdat door positieve resultaten je vertrouwen groeit. Toen ik hiermee begon was dat zeker niet zo en was ik zelfs onzeker of dit wel werkte. Als je dat voelt, onthoudt dan: fake it till you become it. Dit klinkt misschien stom, maar het werkt!

Stap 4: laat de uitkomst los
Stap 4 is het creatieve moment. Ga lekker zitten en verwacht er niet teveel van. Dat klinkt wellicht tegenstrijdig, maar dat is wel het idee. Zie het als een cadeautje als het werkt en als het niet werkt jammer, next time better. Zo laat je je niet leiden door hoge verwachtingen en voorkom je dat er allerlei barrières ontstaan om briljante ingevingen tot je te laten komen.

Op alles toepasbaar
Menig concept, script, presentatie heb ik op deze manier gemaakt en ik wil absoluut niet meer terug naar een andere manier van werken. Het leuke is dat je deze manier van werken kunt toepassen op allerlei soorten situaties. De kern is dat je intuïtie en creativiteit wel degelijk kunt plannen en in je voordeel kunt toepassen. Geen toeval, maar gewoon lekker plannen dus. ?

Succes!
Joni Bais

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Koekje erbij? Ook deze website bevat cookies. Door het bezoeken van deze site, stem je hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten