Creëren door niets doen!

By september 4, 2017 Your Soul

Creëren door niets doen!

Geschreven door Michele Bevoort

Al jaren was ik, net als veel andere vrouwen, ontzettend goed in ‘doen’ en ‘actie’. Aanpakken, niet zeuren en o ja, ik kan het allemaal prima alleen voor elkaar krijgen en heb niemand echt nodig. Hierdoor was ik eigenschappen als overgave, ontvankelijk zijn en ontvangen wat verleerd. Nu ik hier meer ruimte voor maak in mijn leven stroomt mijn creativiteit en inspiratie als nooit tevoren.

Creatieve fabriek

Dat waar ik mijn geld mee verdien is creatief, ik schrijf en illustreer. Dat is heerlijk, maar er is ook een valkuil. Voor mij is het echt waken om geen creatieve fabriek te worden. Als ik te veel in de mannelijke energie van ‘doen, doen, doen’ en ‘actie’ zit dan zit mijn agenda propvol opdrachten en doe ik mijn werk op de automatische piloot. Mijn inspiratie is dan ver te zoeken. Het heeft ergens te maken met een collectieve verschuiving waar we, naar mijn idee, op het moment inzitten. De verschuiving van een wereld waarin vooral wordt geleefd vanuit een dominante mannelijke energie, naar een balans met een zachtere (maar zeker krachtige) vrouwelijke energie. Die vrouwelijke energie voelt in eerste instantie misschien kwetsbaar, maar als je deze meer durft toe te laten zal je een gevoel van heelheid ervaren.

Uit balans

Denk maar aan Yin en Yang, beide polen samen maken het geheel. Uit balans en te veel aan de Yang kant, zoals ik lange tijd, heeft dat veel invloed op je creativiteit, creatiekracht en inspiratie. Ik luisterde laatst naar een teleseminar waarin de spirituele leraar Thomas Huebl werd geïnterviewd. Hij vertelde dat Yang destructief wordt wanneer hij los raakt van het vrouwelijke, Yin. Daarvan vinden we genoeg voorbeelden in onze maatschappij: oorlogen en andere ellende. Het volledige potentieel komt van Yin en Yang, het vrouwelijke en het mannelijke, samen. Wanneer deze in balans zijn komt de levenskracht vrij en dus de creativiteit (en een gevoel van plezier en vreugde). Als de vrouwelijke en mannelijke pool in jou in balans zijn, voel je dat je actief kunt zijn en tegelijk kunt uitrusten in het ZIJN. Pas dan leven we ons volledige potentieel.

Hoe dan?

Oké prima, leuk, maar… hoe doen we dat concreet? Ieder mens, maar ook zeker een creatief mens, heeft een ‘productieonderbreking’ nodig, tijd om niets te doen. Meer ruimte maken voor jezelf, is volgens mij de eerste stap richting de vrouwelijke eigenschappen van ontvankelijk zijn, vertrouwen, ontvangen en overgave. Daarvoor is ‘ruimte’ nodig, ook heel letterlijk. Onszelf tijd gunnen, en ook het verdedigen van ons recht op die tijd vraagt moed. Die tijd, ruimte en rust nemen kan namelijk voelen als een terugtrek beweging: je maakt je even los van je omgeving. Voor een creatief mens is dat terugtrekken af en toe noodzakelijk. Zonder dit is de kans groot dat je op een gegeven moment boos, uit je doen of zelf opgejaagd raakt. We raken in die tredmolen van productie.

Even opladen

Ik verwachtte voorheen dat mijn creativiteit bleef functioneren zonder dat ik die creativiteit gaf wat dat functioneren mogelijk maakt. Zonder pauzes, rustmomenten, ‘voeding’ en het opladen van de batterij raakt je creativiteit leeg. Dus neem de ruimte en rust die jij nodig hebt en gun jezelf een hele nieuwe manier van creativiteit.

Michele Bevoort

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Koekje erbij? Ook deze website bevat cookies. Door het bezoeken van deze site, stem je hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten