Bye Bye onzekerheid, hello wie jij werkelijk bent!

By november 13, 2017 Your Life

Bye Bye onzekerheid, hello wie jij werkelijk bent!

Geschreven door Vanessa Vink

Onzekerheid is een sluipmoordenaar. Het kan je opeens bij de lurven grijpen en dan weet je niet meer hoe je het af moet schudden. Voor wie zich hierin herkent: in dit artikel krijg je niet alleen een oppepper, dit is zelfs een ode aan jou!

Hard voor onszelf

Om je uit te leggen hoe dit artikel tot stand is gekomen, vertel ik je eerst even wat de achterliggende gedachten waren. Ik zag laatst mooie foto’s van een bekende op Facebook, genomen door een door een bij mij bekende fotograaf. De zeer getalenteerde fotograaf had de vrouw op de foto’s schitterend geportretteerd. Het was echt spot on: alles was goed. En wat deed de vrouw: ze had als reactie een epistel gepost met werkelijk alle kritische dingen die ze over zichzelf kon verzinnen. Huh?! Waarom dan?? De fotograaf vertelde mij later dat zij het heel vaak meemaakt, dat vrouwen zo kritisch zijn over zichzelf. Hier werd ik echt verdrietig van…. want in mijn ogen bestaat haar hele portfolio uit schitterende mensen! ‘Waarom zijn mensen zo hard voor zichzelf?’ was een gedachte die bleef hangen. Maar dit was niet de enige aanzet tot dit artikel.

Op zoek naar bevestiging

Er was ook nog iets anders dat tijdens mijn interactie met Facebook ontstond. Facebook is een mooi medium waar groepen ontstaan over legio onderwerpen. Vanuit mijn liefde voor energetisch werk, rol ik af en toe Facebook-groepen in waar veel soorten vragen gesteld worden over spiritualiteit. Graag help ik in deze groepen waar ik kan en geef ik mensen een zetje zodat ze het zelf verder kunnen uitvogelen. Ik begon de laatste tijd een algemene tendens op te merken bij de vraagstellers. Ze zijn blij met de zetjes en zeggen daarna dat ze het eigenlijk zelf ook al wel wisten. Toch zoeken ze dus bevestiging. Dit is een hele begrijpelijke en menselijke manier van doen. Toen ik die tendens echter door had, verwonderde ik mij er ook over. Nou verwonder ik mij heel graag over dingen – alleen al omdat ik het woord ‘verwonderen’ zo ontzettend mooi vind – en ik kwam tot een conclusie. Misschien is deze conclusie te algemeen, maar ik neem je graag even mee in mijn stream of consciousness.

Niet uitkomen voor jouw waarheid

Het voelde voor mij op dat moment zo dat het concept ‘bevestiging zoeken’ stoelt op een vorm van onzekerheid. Jij durft niet uit te komen voor jouw waarheid, omdat je wellicht bepaalde overtuigingen hebt, van jezelf of van anderen (zie mijn blog ‘How to: jezelf bevrijden van overtuigingen’). Hierdoor ga twijfelen of word je superkritisch ten opzichte van jezelf. Ook dat vind ik zo jammer, want daardoor zie je niet wat je wèl in huis hebt. En toen borrelde er zo’n sterk en warm gevoel bij mij op dat ik er gewoon een artikel aan wilde wijden! Dit artikel is een ode aan diegene die dit net nu even moeten horen om weer door te kunnen. Ik vertrouw erop dat de volgende woorden bij de juiste personen aankomen.

Ode aan jou!

Zielsgraag wil ik je iets laten weten. Ja, jou! Kijk maar eens wat het met je doet. Ik wil je laten weten dat jij goed genoeg bent. Jij bent het waard om het meer dan goed te hebben. Wat anderen ook zeggen, wat er ook is gebeurd. Weet je namelijk wel hoe bijzonder je bent?! Jij bent het waard om te leven! Er is namelijk niemand anders zoals jij. Om met dr. Suess te spreken: “Today you are You, that is truer than true. There is no one alive who is Youer than You.” Wees jezelf: dat is goed!

Je bent al alles

Ik wens je toe dat jij datgene doet wat jouw Hoogste Zelf het meeste dient. Jij bent al heel, jij bent al alles. Soms is alleen het licht wat gedoofd; soms voel je even niet meer die verbinding of soms zit er wat stof op. Maar jij weet al wat goed voor je is. Wanneer je teveel naar anderen zou luisteren of je jezelf te veel weg zou cijferen, dan hoor je je eigen stem niet meer. Laat oordelen van anderen bij anderen en volg je eigen weg.

Jouw eigen weg volgen

Deze quote, die waarschijnlijk van Einstein is, vind ik zo mooi:

“Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.”

Anderen kunnen allemaal dingen vinden, maar misschien past dat jou niet. Maar als jij die andere weg wel inslaat, dan gaat de schoen wringen. Dus doe wat je blij maakt: dat is de ultieme manier om op jouw eigen weg te blijven! Waarom het zo belangrijk is om jouw eigen weg te volgen? Hoe klein of hoe groot ook: jij hebt een rol of misschien zelfs wel een roeping. Twijfel je daaraan? Wat je ook hebt gedaan, wat je ook hebt meegemaakt: jij bent het waard! “Ja, maar er zijn dingen gebeurd waar ik niet trots op ben”: hoor ik sommigen al denken. So what! Heb je ervan geleerd? Mooi. Weet dat ‘licht’ niet kan bestaan zonder ‘donker’. Dat mag! Als je ervan geleerd hebt en verder gaat, dan word je er alleen maar meer jezelf van toch? En dan kan je anderen helpen. Hé …. nu wordt het interessant!

Jij bent aan het stuur

Een quote (ja, weer in het Engels, maar ze ‘bekken’ lekkerder dan) die ik in dit geval graag gebruik is: ‘Make your mess your message’. Spreek deze maar eens hardop uit want deze is echt geniaal. In mijn woorden betekent het: als jij jouw eigen ‘shit’ hebt overleefd, dan kan je anderen helpen om hun soortgelijke ‘shit’ te overleven. En dan denk je niet eens meer na over hoe zielig jij wel of niet bent: dan ben je met een hoger doel bezig. Ook al ben dus nog zo diep gegaan, jij kan beslissen om het tij te keren.

Gewoon doen!

Jij bent aan het stuur. Ik snap dat dat best spannend is, dus een zekere dosis angst of onzekerheid is begrijpelijk. Voor angst, onzekerheid, twijfel en al dat soort blokkerende dingen is er een toverwoord en dat woord is ‘DOEN!’ Als je het doet voordat je er over kan nadenken, dan bekruipen die stomme beperkende ratio-gedachtes je niet. Nike heeft echt gelijk met hun slogan ‘Just do it’! 🙂

Afleiding

Hoe dat werkt, werd mij via een grappige manier duidelijk. In de tijd dat ik dit artikel aan het schrijven was, keek ik op de crosstrainer op de sportschool naar hondenfluisteraar Cesar. Ik ben geen hondenmensen, maar toch bleef ik kijken. Er was een vrouw die totaal geen controle over haar hond had omdat ze bang was. Ze twijfelde en durfde zich niet zeker genoeg op te stellen opdat haar Sint Bernardshonden (!) haar als hun baas zouden gaan zien. De hondeneigenaresse deed wel haar best en probeerde met alle macht de hondenlijnen strak te trekken om de honden onder controle te houden. Cesar vertelde dat op die manier trekken aan een hondenriem averechts werkt. De honden gingen alleen maar meer blaffen en trekken. Maar als je de hond afleidt door de riem naar de zijkant te dirigeren, dan doet de hond meteen wat je zegt. Afleiding dus!

Trucje om je ratio te misleiden

Om dat ‘stinkin’ thinking’ te stoppen moet je jezelf dus afleiden. Briljant. Nu bestaat er een mooie trucje om dat voor elkaar te krijgen. Ga aftellen van 5 naar 0 en ga het daarna meteen doen. Ratio blijft dan stil (want je moet andersom tellen) en al dat getetter van al die overtuigingen houden hun kop.

Je bent hier voor een reden!

En dan, lief mens, dan kom je toe aan wie je werkelijk bent. Jij bent hier voor een reden, hoe klein of hoe groot ook. Ik wens je toe dat je dat zelf ook ziet en gaat voelen wat die reden is. Dan vullen warmte, liefde en/of trots de boventoon en hebben angst en onzekerheid geen schijn van kans!

Alle liefde, licht en helderheid,

Vanessa Vink

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Miranda
Miranda
6 jaren geleden

Wow, dank je wel

Vanessa Vink
6 jaren geleden

Graag gedaan, lieve Miranda. ?Geniet! ✨❤️??✨

Koekje erbij? Ook deze website bevat cookies. Door het bezoeken van deze site, stem je hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten