10 lessen die je leert van een burn-out

By september 3, 2015 Your Health

10 lessen die je leert van een burn-out

Geschreven door Lieke Meertens

Toen ik bijna dertig werd, kreeg ik een flinke burn-out. Paniekaanvallen, talloze angsten, een depressie, extreme vermoeidheid… Alles erop en eraan. Inmiddels is het jaren later, ben ik volledig hersteld én help ik andere vrouwen bij het herstellen van hun burn-out. Hoewel het een zware tijd was, had ik de burn-out voor geen goud willen missen. Dit zijn de 10 meest waardevolle lessen die ik leerde.

1. Rust, ruimte & zen

Doorjagen, van de ene verplichting naar de andere hollen, en iedereen maar tevreden proberen te houden. Het hoeft even allemaal niet meer tijdens je burn-out. Het kan namelijk niet eens meer. Mijn lichaam floot mij zo erg terug, dat ik alleen nog maar boodschappen kon doen op een dag en mijn maaltijd kon koken. Al die rust & ruimte? Heerlijk! Rustig een boekje lezen in de tuin, op mijn gemak naar het park lopen om naar de eendjes te kijken en in mijn dagboek schrijven. Langzaamaan kwam ik erachter welke activiteiten mij helemaal Zen maken. En dat is uitermate handig. Zodra mijn weken overvol raken, weet ik inmiddels precies hoe ik weer tot rust kan komen.

2. Nee versus ja

Een van die manieren om rust te creëren is: nee zeggen tegen anderen. Dat is iets wat ik echt heb moeten leren. Waarom iedereen tevreden houden als je er zelf aan onderdoor gaat? Ik kijk inmiddels kritischer naar mijn afspraken: waar krijg ik energie van en waarvan niet? Wat past het beste bij het leven dat ik wil leiden? Zo kan ik makkelijker nee zeggen tegen mensen. Maar misschien nog leuker: ik zeg dus ook voor de volle 100% ja tegen afspraken die juist heel goed bij mij passen. En dat is wel zo leuk voor iedereen.

3. Van drukke festivals naar kabbelende beekjes

Voluit ja en nee kunnen zeggen heeft eigenlijk alles te maken met het serieus nemen van jezelf en van jouw eigen gevoelens. Vooral als je sensitief bent ingesteld, zoals ik, is dat een grote les die je te leren hebt. Ik was altijd al gevoelig voor mijn omgeving, maar meestal probeerde ik mijn gevoelens te onderdrukken en toch mee te gaan met de massa. Dat doe ik niet meer. Ja, ik ben gevoelig en ik handel daar ook naar. Geen drukke festivals, vermoeiende stedentrips of overvolle winkelstraten meer voor mij. Ik neem mijn gevoel serieus en ben niet meer bang wat anderen daarvan vinden.

4. Van dankbaarheid naar geluk

Soms lijkt het alsof ik vóór mijn burn-out alles voor lief nam. Vriendinnen, eten, mijn huis, werk, geld. Pure dankbaarheid is een way of life die ik tijdens mijn burn-out heb ontwikkeld. Niks is vanzelfsprekend, alles kan veranderen. Als je dat ten diepste beseft, dan welt er een immense dankbaarheid in je op voor alles wat je wél hebt. Oververmoeid was ik, maar ook zielsgelukkig, liggend in mijn tuin in het gras met mijn gezicht in de zon. Zo dankbaar voor die tuin, mijn huis, mijn vriendinnen, mijn kat…

5. Everything is allright

En toen drong het écht tot me door: alles is goed zoals het nu is. Dit moment. Mijn adem door mijn lichaam. De wind langs mijn haren en mijn kat die vredig spinnend naast me ligt. Dit moment is goed. En het volgende ook. En dat daarna ook. Vreemd dat dit besef pas tot me doordrong op het moment dat mijn lichaam haast niks meer kon. Schijnbaar had ik die volledige stilstand nodig om écht goed mijn ogen te openen.

6. Een nieuwe spirituele weg

En daar, met een open blik naar de wereld om me heen, kon ik ineens zien dat er méér was. Een hele nieuwe spirituele wereld opende zich recht voor mijn ogen. Wauw! De leegte die ik voorheen had gevoeld, werd ineens volledig opgevuld. Ik leerde vertrouwen op het universum en ontwikkelde mijn intuïtie steeds een laagje dieper. Mijn plek in deze wereld werd me steeds duidelijker. En gaandeweg ontwikkelde ik ook een spirituele weg die volledig bij mij past.

7. De geboorte van mijn blog

En ook in mijn werk vond ik mijn weg. Het werk dat ik vóór mijn burn-out deed, kostte me zoveel energie (en soms zelfs paniekaanvallen) dat ik steeds kritischer moest kijken: is dit écht wat ik leuk vind? Past dit wel écht bij mijn ware verlangens? Nee dus. Ik wilde niet meer alleen maar teksten van anderen nakijken als eindredacteur. Ik wilde zélf weer gaan interviewen, schrijven, bedenken, creëren. En zo ontstond uiteindelijk mijn blogsite Be Blissed http://www.beblissed.nl/

8. Yes I can!

Maar niet voordat ik mijn zelfvertrouwen een enormeboost had gegeven en allerlei onzekerheden had overwonnen. Wie was ik om een blog te starten? Kon ik wel leuk genoeg schrijven? Hoe zou ik ooit weer geld gaan verdienen? Wie zat er nu in hemelsnaam op mijn blogs te wachten? Dat soort vragen dus… Met behulp van veel zelfonderzoek (én met de hulp van het boek The Artist’s Way) heb ik steeds beter geleerd om vrede te sluiten met mijn eigen innerlijke criticus. Al blijft dat een levenslange weg, de eerste stappen zijn gezet.

9. Just do it

Gewoon beginnen aan je droom, zonder dat je weet waar het toe gaat leiden… Ook dat heb ik geleerd. Ik vertrouw er nu op dat mijn pad zich gaandeweg ontvouwt. Alles wat ik te doen heb is blijven voelen waar ik energie van krijg, waar ik blij van word en die activiteiten blijven voortzetten. Ik zal niet meer zo snel mijn eigen verlangens negeren en daarmee mijn energiepunt laten zakken tot een dieptepunt.

10. Van burn-out naar inspiratie

En misschien wel het allermooiste wat ik heb overgehouden aan mijn burn-out: ik kan mijn kennis en ervaring nu inzetten om anderen te helpen en te inspireren. Langzaamaan besefte ik wat ik allemaal gemist had tijdens mijn eigen burn-out. Ja, ik heb tijdens mijn weg zeker fijne hulp gehad van een psychotherapeut, een loopbaancoach en nog een aantal alternatieve hulpverleners. Maar ik heb ook absoluut veel gemist. Al mijn kennis en praktische tips heb ik inmiddels in een online training gegoten. En wat word ik blij van de mooie feedback die ik hierop krijg. Mensen schrijven dat ze meer voor zichzelf opkomen, dat ze allerlei inzichten hebben gekregen en dat ze meer vanuit hun hart leven… Wow! Dat zijn voor mij geweldige complimenten om te krijgen.

Dus hoewel ik zware jaren heb gehad tijdens mijn burn-out, had ik die tijd niet willen missen. De mooie lessen en inzichten die ik ervoor teruggekregen heb, maken het allemaal meer dan goed.

Lieke Meertens

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Koekje erbij? Ook deze website bevat cookies. Door het bezoeken van deze site, stem je hiermee in. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten